Hulp bij belastingaangifte en nood aan fiscale hervorming

 
 
 

“De zitdagen van de FOD Financiën bij lokale besturen voor hulp bij de belastingaangifte zijn van onschatbaar belang,” Dat zegt Steven Matheï, burgemeester van de stad Peer en fiscaal expert. “Het is belangrijk dat naast de digitale of telefonische assistentie blijvend ingezet wordt op fysieke afspraken. Daarnaast is er nood aan een structurele fiscale hervorming,” aldus Matheï.

 De indieningstermijn voor de aangifte van de personenbelasting komt dichterbij. Afhankelijk van de manier van aangifte dient dit te gebeuren voor 30 juni, 15 juli of 16 oktober. De FOD Financiën organiseert naast telefonische ondersteuning voor het invullen van de belastingbrief ook afspraken om belastingplichtigen te helpen bij de jaarlijkse aangifte van de personenbelasting. Naast een afspraak op het belastingkantoor kan men ook in 381 Belgische gemeenten terecht voor een sessie georganiseerd door de gemeente.

Voorheen bleef de bijdrage van het lokaal bestuur beperkt tot het voorzien van een lokaal en  internetverbinding en het onthaal van de inwoners die een afspraak hadden. Vanaf dit jaar zijn het ook de lokale besturen die de organisatie van de afspraken voor hun rekening nemen.

Steven Matheï: “Gisteren en vandaag organiseerde de stad Peer deze zitdagen van de FOD Financiën. In het verleden waren deze altijd een groot succes en ook dit jaar passeren hier heel wat inwoners.”

Matheï wijst op het belang van deze fysieke afspraken bij de lokale besturen naast de afspraken op het belastingkantoor en telefonische ondersteuning: “We moeten blijven inzetten op deze fysieke zitdagen bij de gemeenten, zeker voor de meest kwetsbare doelgroepen die niet altijd de weg naar het belastingkantoor vinden of zich onzeker voelen bij telefonische ondersteuning.”  

Daarnaast wijst hij ook op het belang van een fiscale hervorming. “Naast de ondersteuning moet ook er structureel hervormd worden. Dit moet niet enkel leiden tot minder codes op de belastingbrief, maar ook tot en meer netto voor wie werkt,” besluit Matheï.

 
Annette Kelchtermans