GBA ontving slechts 1120 klachten bij datalek Facebook

 

Slechts 1120 Belgen dienden een klacht in bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) n.a.v. het datalek van Facebook waarbij eind april de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers vrij te raadplegen waren. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij staatssecretaris Michel. “Dat is slechts een kleine fractie van de drie miljoen betrokken Belgen. We moeten er met ons allen meer bewust van worden dat onze persoonlijke gegevens en data misbruikt kunnen worden.”, aldus Matheï.

 
 
20210723 Datalek Facebook.png
 
 

Eind april raakte bekend dat de persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers vrij online te raadplegen waren. Die gegevens konden zo makkelijk misbruikt worden voor phishing en andere vormen van cybercriminaliteit. De GBA riep op 7 april op om klacht in te dienen. Nu blijkt dat slecht 1120 van de 3 miljoen betrokken Belgen hier gevolg aan gaven.

Matheï roept op om sneller klacht in te dienen wanneer men slachtoffer wordt van dergelijk datalek: “Cybercriminelen zijn maar al te blij met die gegevens en zullen niet aarzelen om ze te misbruiken. Daar moeten we ons nog meer bewust van worden en in belang van onze eigen privacy klacht indienen. Hoe meer klachten, hoe meer druk er via de gegevensbeschermingsautoriteiten uitgeoefend kan worden op de grote big tech spelers, die het te vaak niet al te nauw nemen met de privacyregels. ”

Ondanks dat het hoofdkantoor van Facebook niet in Ierland ligt en de GBA dus niet rechtstreeks kan optreden, volgt de GBA de ingediende klachten wel op. Ze worden doorgegeven aan de Ierse toezichtsautoriteiten en mee opgevolgd door de GBA. De indieners worden op gezette tijdstippen op de hoogte gebracht van de stand van zaken van het dossier.

👉 Artikel Datanews

 
Annette Kelchtermans