Bied verenigingen gratis zichtrekening aan

 
20210722 Zichtrekeningen verenigingen.png
 
 

Vele kleine verenigingen kunnen sinds kort geen gratis zichtrekening meer afsluiten. CD&V-Kamerlid Steven Matheï hekelt dit beleid van de banken. Volgens hem zijn kleine feitelijke verenigingen met zeer beperkte inkomsten en uitgaven hiervan de dupe. “Om de nodige financiële transparantie te bieden sluiten verenigingen een zichtrekening af op naam van de vereniging. Nu deze betalend zijn geworden, gaat een groot deel van hun budget hieraan verloren. Net nu deze kleine verenigingen meer dan ooit nodig zijn om het sociale weefsel te versterken. Het is aan de banken om hun maatschappelijk engagement op te nemen.”

Verenigingen kunnen geen gratis zichtrekening meer afsluiten. Vooral voor zeer kleine verenigingen met beperkte inkomsten en uitgaven is dit problematisch. In veel gevallen gaat daardoor de jaarlijkse subsidie die ze ontvangen van het lokale bestuur grotendeels op aan een betalende zichtrekening. Alternatieven, zoals een gratis spaarrekening, zorgen dan weer voor een zwaardere administratieve rompslomp.

Patrick Langbeen, voorzitter van de Peerse buurtvereniging de Windmeulewiekers getuigt: “De subsidies die wij als vereniging van het lokale bestuur ontvangen, lieten we voorheen storten op een gratis zichtrekening. Nu we deze niet meer gratis kunnen afsluiten, werken we via een gratis spaarrekening. Maar dit wil zeggen dat we de aankopen voor onze jaarlijkse barbecue en nieuwjaarsreceptie zelf voorschieten en nadien vanuit de spaarrekening van de vereniging moeten terugstorten. Onnodige administratieve rompslomp.”

Stan Bresseleers , voorzitter van OKRA gewest Lommel bevestigt: “Voor de zeer beperkte inkomsten en uitgaven van onze feitelijke vereniging moeten we nu een betalende zichtrekening afsluiten. En daar zet de bank niets tegenover. Vele andere kleine verenigingen worden hier ook mee geconfronteerd. Het is tijd om aan de alarmbel te trekken.”

Steven Matheï: “Zeer kleine verenigingen die slechts beperkte inkomsten hebben, krijgen nu te maken met extra administratie. In de praktijk storten ze een groot deel van de subsidies die ze van de lokale overheden ontvangen rechtstreeks door naar de banken om een zichtrekening af te sluiten. Het kan toch niet zijn de steden en gemeentes de banken gaan subsidiëren?”

Minister Dermagne antwoordde op een parlementaire vraag van Matheï dat de banken de vrije keuze hebben om al dan niet gratis zichtrekeningen aan te beiden voor verenigingen. Ik snap dat ze deze vrijheid hebben maar we mogen niet vergeten dat het de overheid was die in 2008 de banken redde tijdens de bankencrisis. Het lijkt me niet meer dan logisch dat zij nu hun maatschappelijke rol opnemen en bijdragen aan het versterken van het sociaal weefsel in ons land. Zeker nu we meer dan ooit ervaren welke belangrijke rol verenigngen opnemen in het creëren van verbondenheid tussen de inwoners.”, reageert Matheï.

 
 
HBvL 22 juli 2021 - License2publish

HBvL 22 juli 2021 - License2publish

 
Annette Kelchtermans