300.000 belastingplichtigen telefonisch ondersteund bij belastingaangifte in 2021

 
 
 

Bijna 300.000 belastingplichtigen maakten dit jaar gebruik van telefonische ondersteuning bij de aangifte van de personenbelasting. Ook fysieke afspraken waren dit jaar opnieuw mogelijk. Vooral Vlaamse belastingplichtigen deden hier beroep op bij het invullen van de belastingbrief. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door CD&V-Kamerlid Steven Matheï bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem. “Het is belangrijk dat naast de digitale of telefonische assistentie blijvend ingezet wordt op fysieke afspraken,” aldus Matheï.

Corona verhinderde vorig jaar dat de klassieke zitdagen bij de FOD konden plaatsvinden. Als alternatief werd telefonische ondersteuning aangeboden. Ook dit jaar maakten veel (290.829) belastingplichtigen daar gebruik van. Maar ook fysieke zitdagen werden opnieuw mogelijk gemaakt door minister Van Peteghem. Het aantal belastingplichtigen dat daar gebruik van maakte, bleef eerder beperkt (717) en bestaat vooral uit Vlamingen (84%).

Matheï wijst op het belang van deze fysieke afspraken naast de digitale of telefonische ondersteuning: “We moeten blijven inzetten op deze fysieke zitdagen, zeker voor de meest kwetsbare doelgroepen die niet altijd de weg naar digitale ondersteuning vinden. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die geconfronteerd worden met een complexe belastingbrief. Naast de ondersteuning die middenveldorganisaties en gemeenten vaak bieden, moeten deze belastingplichtigen ook kunnen rekenen op hulp van de FOD Financiën. Het is immers belangrijk dat iedereen die daar nood aan heeft afdoende ondersteund wordt bij de belastingaangifte.” 

 
Annette Kelchtermans