CD&V pakt fiscale discriminatie grensarbeiders aan

 

Grensarbeiders die een opzegvergoeding uit het buitenland ontvangen en daar ook belast worden, zullen geen extra belastingen meer moeten betalen in ons land. Dat werd gisteren goedgekeurd door de plenaire vergadering van het federaal parlement.

Grensarbeiders werden fiscaal benadeeld. Bepaalde inkomsten die in bijvoorbeeld Nederland belast werden, werden in ons land niet opnieuw belast maar telden hier wel mee om het progressief belastingtarief te bepalen. Vele grensarbeiders waren de dupe van deze onrechtvaardigheid. Niet meer dan logisch dat dit vandaag werd aangepast,” aldus Matheï.

 
 
 
 

Grensarbeiders die een ontslagpremie in bijvoorbeeld Nederland ontvingen, werden voor die inkomsten in ons land vrijgesteld van belasting. Ze betaalden immers al Nederlandse belasting op deze vergoeding. Toch telden de inkomsten in ons land mee om het progressief belastingtarief te bepalen dat van toepassing is op alle inkomsten.  Dit zogenaamde ‘progressievoorbehoud’ zorgde ervoor dat heel wat grensarbeiders in een hogere belastingschrijf terecht komen.

CD&V-Kamerleden Steven Matheï en Servais Verherstraeten dienden eerder al een wetsvoorstel in om deze discriminatie weg te werken. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem nam de afschaffing van dit progressievoorbehoud voor grensarbeiders op in de wet diverse fiscale bepalingen. Buitenlandse inkomsten van grensarbeiders die in het buitenland belast worden en die in ons land afzonderlijk belast zouden worden, tellen niet meer mee bij het bepalen van het belastingtarief in België.

Steven Matheï: “Deze grote onrechtvaardigheid voor grensarbeiders wordt nu weggewerkt. Wanneer ze bijvoorbeeld ontslagvergoedingen ontvangen, worden ze niet langer fiscaal benadeeld omdat ze in het buitenland werken.”

Servais Verherstraeten: “Hoe minder barrières er zijn voor Belgen om in het buitenland te gaan werken, hoe beter. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook voor Nederlanders die bij ons willen werken. Het zorgt ervoor dat meer mensen een geschikte job vinden en goed kunnen werken in een ander land. Dit is voordelig voor alle grensregio’s.”

Het wetsontwerp werd gisteren goedgekeurd door het federaal parlement treedt in werking vanaf 1 januari 2021. Grensarbeiders zullen bijgevolg bij de belastingaangifte in 2022 niet meer geconfronteerd worden met de nadelige effecten van het progressievoorbehoud.

 
Annette Kelchtermans