60% van de Limburgse vzw’s moet de statuten nog aanpassen

 

“Vandaag heeft 40% van de Limburgse vzw’s de statuten aangepast aan de nieuwe wetgeving.” Dat zegt vzw-expert Steven Matheï die stelt dat het tijd wordt dat verenigingen die aangepaste statuten digitaal kunnen neerleggen.

 
 
 
 

Het nieuwe Wetboek vennootschappen en verenigingen (2019) zorgde voor nieuwe regels voor vzw’s. Elke bestaande vzw moest haar statuten aanpassen en laten publiceren in het Belgisch Staatblad. Ze kregen hiervoor de tijd tot 1 januari 2024. Maar vele vzw’s blijken deze verplichte aanpassing van de statuten nog niet in orde te hebben gebracht. Uit een steekproef van Vereniginginfo bij verschillende Limburgse gemeenten blijkt dat slechts 39,29% van de vzw’s de statuten heeft aangepast. Dat is wel een stijging ten opzichte van november vorig jaar toen 23,85% van de vzw’s de statuten had aangepast en april vorig jaar toen 19,37% van de vzw’s de statuten had aangepast. Bovendien zijn er sinds de invoering van het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen ook heel vzw’s die ermee gestopt zijn.

Vzw’s die de statuten niet tijdig hebben aangepast, zijn niet alleen wettelijk niet in orde, maar kunnen ook problemen krijgen bij de bank en de verzekeringsmaatschappij.

Steven Matheï: “Steeds meer vzw’s stellen hebben de statuten aangepast of hebben de werking stopgezet, maar er is nog veel werk aan de winkel om alle statuten van bestaande vzw’s in orde te krijgen. Jammer genoeg botsen de vzw’s die zich in regel willen stellen nog steeds op het feit dat de aangepaste statuten vandaag nog niet digitaal neergelegd kunnen worden bij de griffie van de ondernemingsrechtbank om gepubliceerd te worden in het Belgisch Staatsblad.” Er moeten vandaag nog steeds twee ongebruiksvriendelijke aanvraagformulieren op papier worden ingevuld, deze moeten in twee- of drievoud samen met verslagen van vergaderingen en de nodige  handtekeningen per post naar de griffie van de ondernemingsrechtbank gestuurd worden.

“We dringen al lange tijd aan op een snelle digitalisering,” aldus Matheï die eerder al een digiplan voor vzw’s lanceerde met tien concrete maatrelen om de administratieve rompslomp voor vzw’s te verminderen. “Maar voorlopig laat ook de nieuwe minister van Justitie Van Tigchelt het afweten. Het wordt tijd dat er eindelijk eens wat meer aandacht gaat naar het wegwerpen van administratieve rompslop van verenigingen en de vrijwilligers die er actief zijn. Zij spelen een onmisbare rol in onze samenleving en moeten zo goed mogelijk ondersteund worden,” besluit Matheï die recent een grote verenigingsbevraging lanceerde om de belangrijkste pijnpunten van verenigingen in kaart te brengen en een veranderingen op het terrein te realiseren (https://www.stevenmathei.be/vzw).

 
 
 
Annette Kelchtermans