Akkoord met Nederland over thuiswerkende grensarbeiders verlengd

 

“Nu thuiswerk niet meer verplicht is, maken veel grensarbeiders zich zorgen over de fiscale gevolgen van thuiswerk. Onze regering sloot tijdelijke akkoorden met onze buurlanden. De afgelopen weken hebben we alles in het werk gesteld om deze verlengd te krijgen .” Dat zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï, die in de Kamer ijvert voor thuiswerkmogelijkheden voor grensarbeiders.

 
 
 
 

 In ons land wonen heel wat grensarbeiders die elke dag de grens oversteken om in onze buurlanden te gaan werken. Grensarbeiders betalen doorgaans belasting in het land waar ze werken. Door de coronacrisis werken velen van hen thuis. Wanneer ze voor die dagen in België belast zouden worden, zouden ze hier mogelijk negatieve fiscale gevolgen van ondervinden. Onze regering sloot akkoorden met onze buurlanden waardoor de thuiswerkdagen van grensarbeiders beschouwd worden als in het buurland gewerkte dagen. Het akkoord met o.a. Nederland  loopt tot 31 maart en kon stilzwijgend worden tot 30 juni indien geen enkel land de overeenkomst opzegde.

 

Steven Matheï: “We hebben er heel intensief voor geijverd dat ons land het akkoord met Nederland zelf niet opzegde en bij Nederland gepleit om hetzelfde te doen. Dat was verre van evident. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem nam dit ter harte en pleegde overleg met zijn Nederlandse collega. Nederland liet weten op onze vraag in te gaan. Het akkoord wordt een laatste keer verlengd tot 30 juni.”

Matheï pleit echter ook voor een structurele oplossing. Hij heeft een resolutie ingediend die vraagt om de definitie van thuiswerk op internationaal niveau te herbekijken waardoor ook grensarbeiders regelmatiger zouden kunnen  thuiswerken. “Grensarbeiders mogen niet de dupe worden van het feit dat thuiswerk een blijver is geworden. Ze moeten net zoals werknemers in ons land de kans krijgen om regelmatiger thuis te werken, zonder te moeten vrezen voor nadelige fiscale gevolgen,” besluit Matheï.

 
Annette Kelchtermans