“Zet leegstaande woningen van Defensie in voor opvang vluchtelingen"

 

Defensie beschikt over 1.457 woningen in het Vlaams Gewest, waarvan 816 in Limburg.  Vandaag staan er in Limburg 96 van deze woningen leeg. In het Vlaams Gewest zijn er dat in totaal 148. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag die CD&V-Kamerlid en burgemeester van Peer Steven Matheï  stelde aan minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Vlaanderen toont zich zeer gastvrij voor de duizenden mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. De uitdagingen zijn echter enorm. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om meer capaciteit te creëren. De leegstaande woningen waar vandaag geen werken uitgevoerd worden, zouden beschikbaar gesteld moeten worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen,“ aldus Matheï.

 
 
 
 

De Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie (CDSCA) van Defensie beschikt over 1457 woningen in het Vlaams Gewest en 816 in Limburg. De dienst biedt haar personeel huisvesting aan in de buurt van de kazerne waar ze tewerkgesteld zijn. Het grootste aandeel van de Limburgse woningen is terug te vinden in Leopoldsburg (542) en Peer (117). De meeste Limburgse woningen worden verhuurd aan militairen (449) of burgers en militairen op rust (244). In Limburg staan vandaag 96 van deze woningen leeg omwille van werken. In het Vlaams Gewest zijn er dat 148.

Steven Matheï: “De opvang van Oekraïense vluchtelingen is een gigantische uitdaging die op ons afkomt. Ook lokale besturen zoeken volop mee naar opvangplaatsen. Alle opties moeten bekeken worden. Ook in Peer is het alle hens aan dek. Door de aanwezigheid van de vliegbasis in Kleine-Brogel kan men in Peer 117 woningen van de CDSCA terugvinden. Verschillende woningen staan leeg omdat ze gerenoveerd moeten worden. Deze woningen die leegstaan in afwachting van renovatie zouden tijdelijk ingezet kunnen worden. Ik roep de minister van Defensie dan ook op om deze woningen beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen.”

 
Annette Kelchtermans