Douane doet recordvangst aan namaaksigaretten in 2021

 

In 2021 explodeerde het aantal opgerolde productiesites voor namaaksigaretten en daarmee ook het totale bedrag aan btw, accijnzen en invoerrechten dat via namaaksigaretten ontdoken werd. In 2020 bedroeg dit nog 28 miljoen euro. In 2021 steeg dit naar ongeveer 43 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij minister Van Peteghem. “Ook in Limburg stijgen de cijfers fors. In 2020 werd er voor ongeveer 3.6 miljoen euro aan btw, accijnzen en invoerrechten ontdoken. In 2021 bedroeg dat al ongeveer 7 miljoen euro. Dat is een onrustwekkende toename van een ernstige vorm van fraude waarmee gigantische winsten gemaakt worden,” aldus Matheï.

 
 
 
 

De Algemene Administratie Douane en Accijnzen rolt de laatste jaren steeds meer productiesites voor namaaksigaretten op. In 2017 waren er dit slechts twee, in 2020 al 15 en in 2021 steeg dit aantal fors naar 38. 7 van 38 opgerolde sites bevonden zich in Limburg. Het betrof 3 productiesites voor sigaretten en 4 opslagplaatsen. Deze stijging is ook terug te vinden in het totale bedrag aan btw, accijnzen en invoerrechten dat daardoor ontdoken werd. Voor ons land bedroeg dit vorig jaar bijna 43 miljoen euro. En pak meer dan in 2020 toen voor 28 miljoen euro aan btw, accijnzen en invoerrechten ontdoken werd.  In Limburg steeg het bedrag aan ontdoken btw, accijnzen en invoerrechten ontdoken via namaaksigaretten van 3,6 (2020) naar 7 miljoen euro (2021).

De in België in beslag genomen namaaksigaretten zijn vooral bestemd voor de Franse en Britse markt waar hogere accijnstarieven gelden. Maar de laatste jaren worden ze ook steeds vaker teruggevonden in België zelf, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Italië.  Ons land blijft het vierde jaar op rij voorzitter van de operationele actie EMPACT. Verschillende lidstaten werken samen met EUROPOL, OLAF en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in de strijd tegen illegale productie van sigaretten in Europa.

Steven Matheï: “De bedragen tonen aan de markt van de namaaksigaretten explodeert. En in realiteit kunnen deze cijfers nog hoger liggen aangezien naar alle waarschijnlijkheid niet alle productiesites ontmanteld worden. Het is belangrijk dat er over landsgrenzen heen goed wordt samengewerkt want de problematiek van namaaksigaretten stopt niet aan de grens. Door deze fraudeurs misloopt de overheid jaarlijks tientallen miljoenen in accijnzen.”

 
Annette Kelchtermans