Bijna 17 miljoen aan investeringen in vliegbasis Kleine-Brogel

 

In de periode 2021-2023 investeert Defensie bijna 10 miljoen euro in de vliegbasis van Kleine-Brogel.  Dat antwoordde minister van Defensie Ludivine Dedonder op een vraag van Steven Matheï, CD&V-Kamerlid en tevens burgemeester van Peer: “Een mooi bedrag wat een positief effect kan hebben op de werkgelegenheid in onze regio. Bovendien wordt er vanaf 2023 nog eens 7 miljoen extra geïnvesteerd in energie- en CO2-besparende maatregelen. Iets wat we als stad Peer, waar we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, alleen maar kunnen toejuichen.”

 
 
 
 

In de periode 2021-2023 wordt er 9,9 miljoen euro geïnvesteerd in de vliegbasis van Kleine-Brogel. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar de uitbreiding de nieuwe controletoren om de Vlieggroep te huisvesten (5,5 miljoen euro)  en naar de installatie van een ‘Mid Runway Energy Absorber’, een kabel die die in het midden van de startbaan ligt om de F-16 in geval van remproblemen of directionele problemen tot stilstand te brengen (3,5 miljoen euro).

Ook na 2023 zal er verder geïnvesteerd worden naar aanleiding van de komst van de F-35 naar de vliegbasis. Daarnaast wordt er vanaf 2023 ook 7 miljoen euro geïnvesteerd in energie- en CO2-besparende maatregelen. Er zal bovendien gewerkt worden aan de opwekking van hernieuwbare energie en waterbesparing. Het bedrag dat dat geïnvesteerd wordt, is niet het totale bedrag aan investeringen aangezien een deel van de investeringen in de vliegbasis door de NAVO wordt gedragen.

Steven Matheï: “De vliegbasis in Kleine-Brogel stelt heel wat Limburgers te werk. Bijkomende investeringen is dus alleen maar een goede zaak voor het behoud en verdere uitbreiding van de werkgelegenheid in Peer en de regio. Ook de bijkomende investeringen in energie- en CO2-besparende maatregelen juichen we als stad Peer toe. Dit past perfect binnen ons beleidsplan, waar met één van de acht speerpunten streven naar een duurzame stad met een ambitieus klimaatbeleid.”

 
Annette Kelchtermans