CD&V wil aftrekverbod voor minnelijke schikking

 

Kamerleden Servais Verherstraeten en Steven Matheï hebben een wetsvoorstel ingediend om per direct een aftrekverbod voor betaalde minnelijke schikkingen in te voeren. “Het is niet rechtvaardig dat een geldboete niet en een betaalde minnelijke schikking wél van de belastingen kan worden afgetrokken. Wij willen elke onduidelijkheid die daarover zou bestaan zo snel mogelijk rechtzetten.”, zegt Servais Verherstraeten.

 
 
 
 

Recent is aan het licht gekomen dat een onderneming het bedrag van een betaalde minnelijke schikking in rekening heeft gebracht als een aftrekbare beroepskost. De handelswijze is bovendien bekrachtigd door een gerechtelijke uitspraak. De onderneming heeft haar betaalde minnelijke schikking als een kost kunnen inbrengen. Hierdoor moet ze uiteindelijk ook minder belasting betalen.

“Het systeem van de minnelijke schikking werkt in het algemeen goed in België. Een minnelijke schikking is een alternatieve vorm van sanctionering waarbij de overtreder, naast de vergoeding van alle schade, ook nog een sanctie in de vorm van een afkoopsom betaalt. Indien een betaalde minnelijke schikking echter kan worden ingebracht als een beroepskost, leidt dit tot een ondermijning van het systeem.”, zo verduidelijkt kamerlid Servais Verherstraeten.

De fiscale wet verbiedt nadrukkelijk de inbreng van een aantal kosten als beroepskosten. Geldboeten en belastingvermeerderingen zijn uitdrukkelijk in de wet opgenomen als een kost die niet als beroepskost kunnen worden aangemerkt.

“Het is meer dan logisch dat boetes, belastingvermeerderingen en nalatigheidsintresten niet kunnen worden aangemerkt als een beroepskost. Wie een fout begaat moet een boete betalen. Stel u voor dat een koerier zijn verkeersboetes zou kunnen aftrekken van de belastingen, dit is de wereld op zijn kop.”, zegt Steven Matheï.

CD&V wil ervoor zorgen dat de bestaande wetgeving ook van toepassing is voor betaalde minnelijke schikkingen. Na een arrest van het hof van beroep van Gent is hier onduidelijkheid over gerezen. De rechtbank heeft in een concreet geval de betaalde minnelijke schikking wel erkend als een beroepskost. 

“Het was nooit de bedoeling van de wetgever om een betaalde minnelijke schikking als beroepskost aan te merken. Het is niet rechtvaardig dat een geldboete niet en een betaalde minnelijke schikking wél van de belastingen kan worden afgetrokken. Wij willen elke onduidelijkheid die daarover zou bestaan zo snel mogelijk rechtzetten.”, zegt Servais Verherstraeten.

 
Annette Kelchtermans