Minder drugsdumpingen maar criminelen zoeken andere manier om afval kwijt te geraken

 

Het aantal drugslabs voor synthetische drugs dat in ons land ontdekt wordt, blijft toenemen. En dat terwijl het aantal drugsdumpingen daalt. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij minister Verlinden. “Dat betekent dat criminelen op zoek gaan naar alternatieve manieren om drugsafval kwijt te geraken.”, aldus Matheï. “Mogelijk kan dit wijzen op een toenemend aantal drugslozingen in de natuur die veelal onzichtbaar blijven.”

 
 
20210929 Drugsdumping.png
 
 

In de expertendatabank van de Federale Gerechtelijke politie werden in 2019 19 drugslabs geregistreerd. In 2020 steeg dit aantal naar 28. In Limburg was de stijging  iets minder sterk met 14 drugslabs in 2019 en 16 en 2020. Maar hoewel er meer drugslabs voor synthetische drugs ontdekt werden, daalde het aantal drugsdumpingen. In 2019 werden er in ons land 33 drugsdumpingen vastgesteld, waarvan 19 in de provincie Limburg. In 2020 daalde dat aantal naar 20, waarvan 9 in de provincie Limburg.

In tegenstelling tot het aantal drugslabs en drugsdumpingen bestaat er geen duidelijk beeld van het aantal drugslozingen. Matheï: “Veelal blijven deze lozingen onopgemerkt. Maar aangezien het aantal drugslabs blijft stijgen en het aantal drugsdumpingen daalt, kan men vermoeden dat er steeds meer drugs geloosd wordt.”  Zo kwam er dit jaar in onze provincie nog een waterzuiveringsinstallatie stil te liggen omdat door een te hoge concentratie chemische stoffen afkomstig van een lozing van drugsafval in een rivier. Een andere mogelijke verklaring van het dalend aantal drugsdumpingen kan men zoeken in het feit dat ook het productieproces van synthetische drugs evolueert en er mogelijk minder afval geproduceerd wordt.

Matheï stelt dat deze cijfers aantonen dat het belangrijk is voldoende aandacht te blijven schenken aan deze fenomenen en verwijst hierbij naar het belang van het meldpunt dat in april 2019 werd opgericht door het Limburgse parket. Hier kunnen vermoedens van drugslabs- en -dumpingen doorgeven worden, indien gewenst anoniem. Sinds de opstart kwamen hier 517 meldingen binnen, waarvan 29 hebben geleid tot de ontdekking van een drugsdumping en 5 tot de ontdekking van een drugslab. Bovendien zorgde 33% van alle meldingen voor extra politionele informatie. “Naast het drugsmeldpunt moet ook er ook blijvend ingezet worden op de grensoverschrijdende samenwerking. Alleen kunnen we dit probleem niet indijken. Ook binnen onze provincie moet er voldoende aandacht zijn voor samenwerking en uitwisseling van expertise. Het Arrondissementele Regionale Informatie & Expertise Centrum (ARIEC) in Limburg kan hierin een belangrijke rol spelen.”, besluit Matheï.

 
Annette Kelchtermans