Ondersteuning belastingaangifte buitenlandse werknemers: kosten eigen aan de werkgever of voordeel alle aard?

 
202107~2.PNG
 
 

Ondersteuning van de werkgever bij complexe belastingaangifte van buitenlandse werknemers

Bepaalde bedrijven of werkgevers bieden hun werknemers hulp aan bij de jaarlijkse aangifte van inkomstenbelasting omwille van de complexiteit van de aangifte. Dit is vaak het geval wanneer de werknemer in verschillende landen werk of niet in het werkland woont. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grensarbeiders of expats die die vallen onder het fiscaal statuut van buitenlandse kaderleden.

De werkgever biedt in vele gevallen ondersteuning bij het invullen van het aangifteformulier. Dit is slechts een klein onderdeel van het totale werk. Voor de werkgever die ondersteuning biedt bij het nakomen van fiscale verplichtingen van de werknemer kruipt de meeste tijd in het verzamelen van alle relevante gegevens en de fiscale analyse van deze gegevens.

Kosten eigen aan de werkgever of voordeel van alle aard?

Het was voorheen niet altijd duidelijk of deze ondersteuning van de werkgever beschouwd moest worden als kosten eigen aan de werkgever of moest worden aangemerkt als voordeel van alle aard voor de werknemers, op basis van de werkelijke waarde ervan.

Een antwoord van minister Van Peteghem op mijn parlementaire vraag brengt duidelijkheid.

  • Wanneer de werkgever kosten draagt om zijn fiscale verplichtingen na te leven (bijvoorbeeld verzamelen en verwerken van de nodige gegevens in het kader van zijn verplichtingen inzake bedrijfsvoorheffing, het opmaken van fiscale fiches,…) gaat het om kosten die eigen zijn aan de werkgever.

  • Ook de aanvraag tot erkenning als buitenlands kaderlid (circulaire nr. Ci.RH624/325.294 van 08.08.1983) wordt gezien als kost eigen aan de werkgever aangezien de aanvraag door de werkgever moet gebeuren. Ook de kosten die verband houden met de toepassing van het bijzonder aanslagstelsel zijn kosten eigen aan de werkgever.

  • Het voorbereiden, invullen en indienen van de persoonlijke belastingaangifte van de werknemer kan dan weer niet gezien worden als kost eigen aan de werkgever. Dit zijn kosten die eigen zijn aan de werknemer en wanneer deze ten laste worden genomen door de werkgever wordt de werkelijke waarde van als een voordeel van alle aard belastbaar voor de werknemer.

 
 
 
Annette Kelchtermans