CD&V wil participatie van burgers in het federaal parlement

 
 
 

CD&V-Kamerlid Steven Matheï wil dat Kamercommissies in de toekomst burgers kunnen betrekken bij de opmaak van wetsvoorstellen en -ontwerpen in de Kamer. Hij stelt daarom voor om het Kamerreglement te wijzigen. Burgers en organisaties zouden zo suggesties kunnen doen om de uitvoerbaarheid en kwaliteit van regelgeving in voorbereiding te verbeteren. De Kamercommissie zou zelf bij volstrekte meerderheid beslissen wanneer en hoe burgers hierin betrokken worden.

Matheï: “Participatie en dialoog zijn geen holle woorden voor CD&V. Participatie vindt momenteel al volop plaats in vele steden en gemeenten overal in Vlaanderen. Ik merk op lokaal niveau een groot engagement van burgers om hun kennis, expertise en ervaringen in te zetten om het beleid te verbeteren. Zij zijn de ervaringsdeskundigen. Wie kan er bijvoorbeeld de verkeersdrukte in een straat beter inschatten dan de bewoners die er elke dag mee geconfronteerd worden? Dat willen we federaal ook uitrollen via internetconsultaties.  Met deze online consultaties willen we de betrokkenheid van burgers, verenigingen en organisaties verder aanmoedigen. Bovendien bevordert dit voorstel de transparantie van het wetgevend werk en helpt dit om de kloof tussen politiek en burger te overbruggen. Wanneer er bijvoorbeeld nieuwe regels voor VZW’s  worden voorgesteld, is het niet meer dan logisch dat alle experten, universiteiten, VZW’s, koepelorganisaties, vrijwilligers die dat willen de kans krijgen om hun mening te geven. Zo zal de nieuwe regelgeving ook meer gedragen zijn.”

Een internetconsulatie bij de opmaak van wetsontwerpen of -voorstellen kan zo het draagvlak verbreden voor nieuw slim beleid, dat beter uit te voeren en te handhaven is. Daarnaast zorgt het voor meer participatie van het burgers, organisaties en middenveld. In Nederland en Canada bestaat dergelijke mogelijkheid al en wordt er volop gebruik van gemaakt.

 De regie van deze consultaties zou bij de diensten van de kamer liggen. Matheï voorziet vier tot zes weken voor burgers om te reageren. Deze termijn is niet opschortend voor het wetgevende proces in de commissie. Om internettrollen te vermijden, loggen burgers in via eID, maar ze kunnen wel aanvinken of hun naam al dan niet verschijnt bij hun bijdrage.

 
Annette Kelchtermans