Proefprojecten om georganiseerde criminaliteit aan te pakken worden structureel

 

Sinds 2017 zijn in Namen, Antwerpen en Limburg proefprojecten lopende in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit, het zogenaamde Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum (ARIEC). Deze ARIEC’s hebben als doel de lokale besturen te ondersteunen en te gaan voor een geïntegreerde aanpak van georganiseerde criminaliteit. De pilootprojecten, die initieel met Europese fondsen werden gesubsidieerd, lopen sowieso eind dit jaar af. CD&V-Kamerlid en burgemeester van Peer, Steven Matheï pleitte in de Kamer bij partijgenote minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden om deze proefprojecten structureel te verankeren. “De minister verzekerde dat bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit onze Limburgse steden en gemeenten  zullen kunnen blijven rekenen op de ondersteuning van het Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum (ARIEC)”, zegt Matheï die eveneens pleitte om deze projecten verder uit te rollen naar alle provincies.

 
20210223 ARIEC.png
 

 

“Overal in België zien de lokale besturen dat bepaalde legitieme ondernemingen, vzw’s en andere  zaken als dekmantel worden gebruikt om illegale praktijken op te zetten zoals drughandel en witwassen. Het is belangrijk dat de band tussen de legale bovenwereld en de illegale onderwereld zo snel mogelijk wordt doorgeknipt. De lokale besturen spelen hierin een cruciale rol. Zij moeten daarbij dan wel goed worden ondersteund, dat gebeurt door de ARIEC”, aldus Matheï. Hij gaat verder: “Ze ondersteunen de lokale besturen met methodieken en juridische expertise, volgen bovenlokale fenomenen zoals criminaliteit in handcarwashes en shishabars op en promoten een uniforme aanpak voor de hele provincie. Zo werkten het ARIEC een gecoördineerd reglement op clubhuizen van motorbendes uit voor de Limburgse gemeenten”. Volgens Matheï is het ARIEC ook een belangrijke partner bij het opzetten van zogenaamde flexacties, waarbij  gemeentelijke diensten samen op pad gaan met inspectie- en veiligheidsdiensten. “De afgelopen jaren zorgden die flexacties en andere ondersteuning van het ARIEC voor heel wat resultaten in de strijd tegen mensenhandel, criminele motorbendes en drugslabo’s”, aldus het Limburgs Kamerlid. In Nederland kent men al jaren de zogenaamde RIEC's. Dat zijn tien regionale informatie- en expertisenetwerken die de lokale besturen ondersteunen.

“De criminaliteit in Limburg is vaak georganiseerd en staat niet stil, er blijven nieuwe tendensen opduiken. Dit vereist een gecoördineerde aanpak. Deze samenwerking in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit wordt in onze provincie zeer positief ervaren door de lokale besturen, de politie en het parket. Dat dit proefproject verankerd wordt, is dus uitstekend nieuws”, besluit Steven Matheï.

 
Annette Kelchtermans