Aantal student-zelfstandigen blijft toenemen

 

Steeds meer studenten zijn tijdens hun opleiding ook actief als zelfstandige. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij minister Clarinval. “Sinds de invoering in 2017 hebben al 19.057 studenten gekozen voor het statuut van student-zelfstandige. Limburg telt in totaal al 1.402 student-zelfstandigen. We kunnen het ondernemerschap en de creativiteit van onze studenten alleen maar toejuichen!”

 
 

Sinds 2017 kunnen studenten tussen 18 en 25 jaar die voor ministens 27 studiepunten of 17 lesuren zijn ingeschreven aan een erkende onderwijsinstelling genieten van een gunstig fiscaal en sociaal stelsel wanneer ze aan bepaalde inkomensgrenzen voldoen. Steven Matheï: “Deze maatregel blijkt aan te slaan. Het aantal student-zelfstandigen blijft ook tijdens deze coronacrisis groeien.”  In 2017 telde ons land 5.008 student-zelfstandigen. In 2018 waren er dit 6.286, in 2019 al 7.203. Ondanks corona blijven de cijfers verder stijgen. Eind september 2020 waren er al 9.022 student-zelfstandigen actief in ons land. Ook in Limburg blijven de cijfers stijgen. In totaal kozen al 1.402 Limburgers (792 mannen en 610 vrouwen) voor het statuut van student-zelfstandige.

Steven Matheï wijst hierbij op het belang van de vele Limburgse initiatieven die studenten stimuleren om te ondernemen. Zo lanceerde Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt in samenwerking met UNIZO ‘StudentStartUp’, waar studenten begeleid worden van idee tot onderneming.  Recent sloegen Genk en Hasselt de handen in elkaar om een samen met Universiteit Hasselt en hogescholen PXL, UCLL en LUCA een aanbod aan (online) activiteiten te organiseren voor student-ondernemers.

“Ook kleinere gemeenten kunnen een duwtje in de rug geven bij jongeren die de stap naar ondernemerschap willen zetten,” aldus Matheï, tevens burgemeester van Peer.  Zo kunnen jongeren i.s.m. de stad Peer en met begeleiding (bv. boekhouding) van Haven VZW terecht in het Peerse Jongerencentrum De Bak om gedurende zes maanden in een pop-up ruimte een concept van handelszaak te testen. Ze proeven van het ondernemerschap zonder grote risico’s te moeten nemen. Ondanks de opstart in volle coronacrisis hebben al drie jongeren een succesvolle periode in de pop-up achter de rug. Merel Van Roy, een Peerse student-zelfstandige die er tijdens de zomer cocktailbar ‘Bar Gendarme’ uitbaatte: “Via de stad Peer en de laagdrempelige ondersteuning van Haven VZW werd ik student-zelfstandige met Bar Gendarme en dat was de beste beslissing die ik in 2020 genomen heb.” Het statuut van student-zelfstandige zorgt ervoor dat ze haar studie event- en projectmanagement kan combineren met het ondernemerschap en kan genieten van gunstige fiscale en sociale voorwaarden. “Ik raad het alle studenten met zin voor ondernemerschap aan. Veel studenten zoeken tijdens deze coronracrisis  een extra uitdaging om hun ei kwijt te kunnen. Ondernemen via het statuut biedt die uitdaging, opent deuren en laat je ervaring opdoen die je na je studententijd zeker en vast zal kunnen gebruiken.” , aldus een enthousiaste Merel die vandaag nog steeds actief is als student-zelfstandige en creatief omgaat met de coronacrisis door boxen te verkopen om thuis cocktails te maken.

 
Annette Kelchtermans