CD&V heeft digiplan om VZW’s administratief te ontlasten

 

CD&V-Kamerlid Steven Matheï is bezorgd over het grote aantal administratieve verplichtingen die VZW’s moeten nakomen en het aantal verenigingen dat niet opnieuw opstart na corona. Daarom werkte hij een digiplan uit om de administratieve rompslomp van VZW’s te verminderen. Zo wil hij dat mogelijk wordt dat verenigingen tal van documenten en belastingaangiftes voortaan ook online kunnen indienen. Op die manier worden VZW’s ontlast van administratieve rompslomp en kunnen ze zich beter focussen op hun kernactiviteiten.

Matheï: “Van steeds meer verenigingen en VZW’s krijg ik te horen dat de coronacrisis ervoor zorgde dat ze hun werking beëindigd hebben en ze niet opnieuw opstarten. Dat is doodjammer want lokale verenigingen zijn het kloppend hart van onze samenleving. De naar schatting 100.000 VZW’s in ons land, met meer dan één miljoen vrijwilligers, verdienen daarom de nodige de ondersteuning van de overheid. Tijdens de coronacrisis zijn er belangrijke stappen gezet rond digitalisering voor VZW’s. Zo is online en schriftelijk vergaderen nu mogelijk in de algemene vergadering, bestuursorgaan en dagelijks bestuur van een VZW. Een verdere digitalisering van overheidsprocessen en -documenten kan de administratieve rompslomp nog meer verlichten en de werking van verenigingen efficiënter maken. Zo kunnen deze organisaties, die vaak gedragen worden door vrijwilligers, zich focussen op hun hoofdactiviteiten en opnieuw zorgen voor de verbinding die we de afgelopen periode allemaal zo gemist hebben.”

Het digiplan van Matheï bevat 10 concrete maatregelen om de administratieve last van VZW’s te verlichten.  Zo vraagt hij het mogelijk te maken voor VZW’s om tal van documenten en belastingaangiften elektronisch in te dienen. Het gaat hierbij onder meer over alle aktes die moeten worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en  de aangifte van de patrimoniumtaks. Ook zouden kleine VZW’s, net zoals alle andere VZW’s, de jaarrekening elektronisch en gratis moeten kunnen neerleggen bij de Nationale Bank in plaats van deze, zoals vandaag het geval is, nog op papier neer te leggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank.

Daarnaast wil Matheï dat bepaalde administratieve processen vereenvoudigd of geautomatiseerd worden, opnieuw om de verenigingen te ontlasten. Hij denkt hierbij onder meer aan het automatische invullen van het UBO-register en een vooraf ingevulde aangifte van de rechtspersonenbelasting.

Ten slotte verzoekt het CD&V-Kamerlid de regering om één loket op te richten met alle info voor VZW’s over verplichte aangiftes. Op dit loket moeten zowel de vereniging als derden het verenigingsdossier kunnen raadplegen. Dit moet uiteraard gebeuren met aandacht voor de privacy van bestuurders van VZW’s.

 
 
 

Het Belang van Limburg 9 november 2021 - License2publish


Annette Kelchtermans