CD&V wil dat buitenverblijven niet langer aftrekbaar zijn via vennootschap

 

CD&V-Kamerleden Servais Verherstraeten en Steven Matheï dienen opnieuw een wetsvoorstel in om een beperking in te voeren voor de aftrek van beroepskosten door een managementvennootschap.

 
 
 
 

Matheï: “Recente rechtspraak toont aan dat het nog steeds mogelijk is om kosten voor een buitenverblijf in te brengen als beroepskosten, terwijl het in de praktijk over persoonlijke kosten gaat. Deze fiscale anomalie moet eruit. De rechtspraak hierover wisselt, doordat de wet niet eenduidig is.”

 Verherstraeten: “Ons voorstel wil duidelijkheid brengen in de wet. Private kosten aftrekken als een beroepskost is een laakbare praktijk en mag niet meer mogelijk zijn. De aftrekbaarheid van de beroepskosten voor vennootschappen moet overeenstemmen met hun maatschappelijke activiteit. Een vennootschap mag niet gebruikt worden om hiervan af te wijken. We benadrukken dat er zich geen probleem stelt voor het aftrekken van kosten wanneer er wel een band bestaat met de bedrijfsuitoefening.

Een klassiek voorbeeld is een dokter die een managementvennootschap heeft en een appartement aan de kust. Dat mag sinds een reeks arresten van het Hof van Cassatie als beroepskosten worden ingebracht, zelfs al heeft hij dat appartement niet nodig voor de uitoefening van zijn job.

 “Als die dokter in zijn appartement aan de kust patiënten ontvangt, mag hij dat inbrengen als beroepskosten. Maar als dat niet het geval is, zou dat niet mogen,” stelt Verherstraeten. “Het is unfair dat bedrijfsleiders via hun vennootschap kunnen gebruikmaken van zo’n constructies, terwijl gewone belastingplichtigen dat niet kunnen.”

 Voor eenmanszaken is dit duidelijk geregeld in de fiscale wet. Persoonlijke kosten kunnen nooit aanvaard worden als beroepskosten. Voor managementvennootschappen geldt deze regel niet.

 “Het is niet fair dat een managementvennootschap de kosten van een buitenverblijf van haar belastbaar resultaat mag aftrekken, zonder dat een verband bewezen wordt met zijn beroepsactiviteit,” klinkt het in het wetsvoorstel.

 
Annette Kelchtermans