Enkel in Limburg zijn alle gemeenten aangesloten bij Be-Alert

 

Limburg is de enige provincie waar alle gemeenten aangesloten zijn bij Be-Alert, het alarmeringssysteem waarmee de overheid inwoners kan verwittigen in een noodsituatie. Dat blijkt uit een antwoord van minister De Crem op een vraag van CD&V-Kamerlid Steven Matheï. “Met Be-Alert kan je heel snel de juiste mensen informeren tijdens een noodsituatie. Elke gemeente zou aangesloten moeten zijn zodat zoveel mogelijk inwoners zich registreren en verwittigd kunnen worden”, aldus Steven Matheï

 
 
100% (1).png
 

Percentage gemeenten aangesloten bij BE-Alert

 

In het begin van de coronacrisis riepen heel wat steden en gemeenten de inwoners opnieuw op om zich in te schrijven op BE-Alert. Na elke veiligheidsraad ontvangen alle ingeschrevenen een e-mail met de meeste belangrijke informatie. Ook steden, gemeenten en provincies kunnen deze tool inzetten in noodsituaties. Via een sms, een gesproken bericht of e-mail kunnen ze snel veel inwoners bereiken en de nodige aanbevelingen geven (bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten bij een brand in de buurt).

Steven Matheï, tevens burgemeester in Peer, is niet verwonderd dat Limburg de beste leerling van de klas is: “In Limburg wordt er al jaren goed samengewerkt met de dienst noodplanning van de gouverneur en de verschillende betrokken disciplines.”

Be-Alert is operationeel sinds 2017 en telt volgens de laatste cijfers (april) die Matheï opvroeg bij de minister 848.709 ingeschreven adressen, waarvan 95.293 in Limburg. In elke gemeente blijft het aantal inschrijvingen groeien. Zo steeg het totaal aantal Limburgse ingeschreven adressen in 2019 met 25.993. Steven Matheï: “Als je als gemeente aangesloten bent bij Be-Alert is het natuurlijk zinvol om zoveel mogelijk inwoners zich te laten registreren. In Peer hebben we daarom al heel wat campagne gevoerd waardoor 34% van de adressen ingeschreven zijn. Samen met alle Limburgse gemeenten moeten we de stijgende lijn blijven doortrekken. En waarom niet streven naar een inschrijvingspercentage van 50% in onze provincie?”

Steven Matheï wijst ook op het belang van een groot aantal inschrijvingen in het kader van eventuele toekomstige lokale corona-besmettingshaarden: “Wanneer er nieuwe lokale uitbraken van het coronavirus vastgesteld zouden worden en er lokale maatregelen zouden volgen (lokale lockdown), kan Be-Alert een belangrijk communicatiemiddel zijn. Specifieke wijken of dorpen kunnen gericht geïnformeerd worden. Ook daarom moeten we de handen in elkaar slaan om het aantal inschrijvingen snel te doen stijgen.”

In Limburg werd Be-Alert al 12 keer ingezet tijdens een noodsituatie.  “Ook in Peer hebben we bij een brand op industrieterrein Bokt in 2018 beroep gedaan op het systeem”, aldus Steven Matheï. “Op die manier konden we snel de juiste inwoners informeren.“ In heel België werd Be-Alert al 132 keer ingezet. Bij het overgrote deel van de activaties (117) werden inwoners verwittigd die zich geregistreerd hadden. Daarnaast is er ook het systeem waarbij alle actieve mobiele toestellen die zich in de buurt van een ramp of noodsituatie bevinden, een bericht krijgen. Hier werd tot nu toe 15 keer gebruik van gemaakt.

Inschrijven op Be-Alert kan via https://www.be-alert.be/nl.

20200616 HBvL- be-alert.jpg



 
Annette Kelchtermans