Coronavirus: fiscale steunmaatregelen voor ondernemingen moeten overwogen worden

 

Enkele maanden geleden brak het coronavirus (Covid-19) uit in de Chinese regio Wuhan. Ondertussen heeft het zich verder verspreid over verschillende werelddelen. De gezondheidsautoriteiten zijn zeer actief om de volksgezondheid te beschermen. Maar ook alertheid m.b.t. de economische impact is aan de orde.

 
 
 
 

De economische impact kan zich op verschillende manieren laten voelen. Zo worden veel Belgische bedrijven, in verschillende sectoren, bevoorraad uit China. Zij worden geconfronteerd of zullen ze geconfronteerd worden met een tekort aan onderdelen om hun producten te verwezenlijken. Ook zij die naar China exporteren voelen of zullen onvermijdelijk de impact van het coronavirus gaan voelen. Maar ook ondernemingen zonder in- en export van en naar China kunnen getroffen worden. Door de aanwezigheid van het virus in ons land kan het consumentengedrag sterk veranderen, denk maar aan het dalend aantal boekingen in de toeristische sector.

De OESO verlaagt de groeiprognose van de wereldeconomie van 2,9 naar 2,4% en ook onze Nationale Bank (NBB) onderzoekt momenteel de impact en zal aan de alarmbel trekken wanneer de huidige situatie langdurig aanhoudt. Dit hebben ze duidelijk laten weten deze week tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Financiën. De NBB pleit er namelijk voor om maatregelen te treffen, mocht de economie te zeer ontregeld geraken door het coronavirus.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 besliste de regering om te voorzien in steunmaatregelen op vlak van bedrijfsvoorheffing en btw voor ondernemingen die financiële moeilijkheden ondervonden. Onder bepaalde voorwaarden kon men genieten van betalingsfaciliteiten, vrijstelling van nalatigheidsinteresten en vrijstelling van boetes voor niet-betaling of laattijdige betaling van bedrijfsvoorheffing en btw.

Moeten deze steunmaatregelen ook nu voorzien worden? Het is de taak van de regering om de economische impact van kortbij op te volgen en indien nodig maatregelen te treffen. Want we moeten absoluut vermijden dat bijvoorbeeld door het voortzetten van een gebrek aan boekingen in hotels en restaurants ondernemingen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. 

 
Annette Kelchtermans