Apps voor videocalls vaak onvoldoende privacygevoelig

 

De coronacrisis zorgde ervoor dat het aantal thuiswerkers het afgelopen half jaar verdubbelde en de Belgen bijgevolg massaal gebruik maakten van verschillende platformen voor videobellen. Maar de privacy van de gebruikers is niet bij elk platform 100% gegarandeerd, zelfs niet bij de platformen die de federale administratie gebruikt. Dat blijkt uit een antwoord van voormalig minister De Backer op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Steven Matheï. “Binnen de federale administratie maken ze gebruik van Skype for Business. En dit terwijl het gebruik van dit platform wordt afgeraden voor zorgverleners omdat de ‘end-to-end encryoptie’ niet standaard is ingesteld. Het is dus belangrijk waakzaam te zijn, zodat onze privacy optimaal beschermd wordt,” aldus Steven Matheï.

 
 
20201011 - apps videocalls.png
 
 

Naar aanleiding van de coronacrisis leerden we massaal gebruik maken van platformen voor videobellen zoals Zoom, Skype for Business en Teams. De taskforce ‘Data & Technology against Corona’ analyseerde de verschillende platforen o.a. op vlak van veiligheid en privacy. Men bekeek welke platformen geschikt zouden zijn voor zorgverleners die deze gebruiken voor raadplegingen zonder fysiek contact. Steven Matheï: “Skype For Business wordt niet aanbevolen voor zorgverleners omdat de ‘end-to-end encryptie’ niet standaard is ingesteld. Binnen de federale administratie wordt dit platform wel veelvuldig gebruikt en aanbevolen. Extra waakzaamheid is dus aan de orde.

Voormalig Minister De Backer verwees in zijn antwoord op de vraag van Steven Matheï naar het verschil met gezondheidsgegevens. Hij gaf aan dat deze gevoelig zijn waardoor encryptie standaard vereist is. En dit in tegenstelling tot de communicatie tussen overheidsdiensten die niet altijd een hoog niveau van encryptie zou vereisen.

Steven Matheï gaat hier niet mee akkoord: “Ook binnen de federale administratie worden grote hoeveelheden gevoelige persoonsgegevens gedeeld. Denk maar aan informatie over onze belastingaangifte. Zolang de ‘end-to-end encryptie’ goed is ingesteld, is er geen probleem. Maar het wordt wel gevaarlijk wanneer dit niet het geval is. Er zijn genoeg voorbeelden van cybercriminelen die uit zijn op persoonlijke data. Verhoogde waakzaamheid zou dan ook op zijn plaats zijn.”

 
Annette Kelchtermans