Is een e-sporter een sporter?
De e-sport wordt in België en de rest van de wereld steeds populairder. Denk maar aan de grote tornooien van FIFA en Fortnite. Ook Limburg heeft een aantal getalenteerde e-sporters die furore maken op grote internationale tornooien. Met de opkomst van de e-sport zijn er bovendien steeds meer buitenlandse e-sporters actief in België.
Artikel 17 van het OESO-modelverdrag bepaalt dat onder andere internationaal opererende sportbeoefenaars belast kunnen worden in het land waar de sportperformance plaatsvindt. Buitenlandse sporters die minder dan 30 dagen actief zijn in België betalen hier een bevrijdende bedrijfsvoorheffing van 18%.
Maar hoe zit het met de buitenlandse e-sporters in België? Worden zij gezien als sporters en worden ze fiscaal op dezelfde manier behandeld? Moeten bijvoorbeeld gamers die deelnemen aan Fortnite-toernooien gelijkgesteld worden met echte sporters? Momenteel bestaat hier nog geen duidelijkheid over.
Ik maakte de minister hier attent op in de Commissie Financiën en Begroting en naar aanleiding van mijn vragen zal hij zijn administratie laten onderzoeken hoe hiermee moet worden omgegaan.
En wat met de Belgische e-sporters die hier aan de slag zijn? Worden zij in België ook behandeld als sportbeoefenaars en genieten zijn net zoals bijvoorbeeld bepaalde voetballers ook van de gunstige parafiscale voordelen?
Wordt vervolgd!
Met of zonder 'e'. e-sport is sport. Ook fiscaal. Een 'nieuw gegeven', maar 20 jaar oud. #mijngedacht@ztevenvp pic.twitter.com/5IZwHN3YNY
— Jef Wellens (@jejohaqui) November 22, 2019