CD&V wil culturele en sportieve evenementen fiscaal ondersteunen

CD&V heeft in de Kamer van volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel ingediend om sportieve en culturele evenementen fiscaal te ondersteunen. Dat wil de partij doen door een versoepeling aan te brengen op de bevrijdende bedrijfsvoorheffing van 18% op inkomsten van buitenlandse artiesten en sporters.

 
 

Het CD&V-voorstel voorziet een threshold van 15.000 euro. Die threshold zal bepalen of de inkomsten van een artiest of sporter in België of in het thuisland belast zullen worden. Als de inkomsten boven de 15.000 euro uitkomen, dan zullen de inkomsten in België belast worden. Deze aanpassing is erop gericht de kleinere organisatoren administratief te ontlasten. Zij zijn immers minder goed op de hoogte van de complexe regelgeving en kunnen zich geen advies van experts veroorloven. Bovendien voorkomt de wijziging dat de bedrijfsvoorheffing zowel in het land van herkomst als in het land van optreden zou worden geïnd, waardoor er geen dubbele belasting meer optreedt. Met dit wetsvoorstel willen CD&V-Kamerleden Jan Briers en Steven Matheï het voorbestaan van de sport- en culturele evenementen verzekeren nu de sector door de coronacrisis zwaar getroffen wordt.

Jan Briers (CD&V): “Door de lockdown hebben Belgische sportevenementen en podiumkunsten moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de Memorial Van Damme en de Ronde van Vlaanderen, maar evengoed aan concerten, festivals, theater, dansvoorstellingen en het clubcircuit. Als we willen dat zulke evenementen blijven bestaan, dan moeten we de sector fiscaal ondersteunen.”

Steven Matheï (CD&V): “Een vereenvoudiging van deze bevrijdende bedrijfsvoorheffing moet helpen om het voortbestaan van de sportieve en culturele evenementen verder te verzekeren. De invoer van een inkomensdrempel van 15.000€ heeft een dubbel voordeel. Enerzijds ontlasten we vooral de kleine organisaties, die kleine gages of prijzengelden betalen. Zij zullen veel minder tijd en geld in administratie moeten steken. Anderzijds blijft het systeem van de bevrijdende bedrijfsvoorheffing wel behouden voor grotere organisaties, die vaak de expertise in huis hebben om een fiscale regeling.”

Dit wetsvoorstel is natuurlijk niet de wonderoplossing voor de evenementensector,” beamen beide Kamerleden. “Er zal méér nodig zijn om de evenementensector door de economische gevolgen van de lockdown te loodsen. Wij doen hiermee al een eerste aanzet.

Annette Kelchtermans