Limburg blijft hotspot voor drugsproductie

 

💊De strijd tegen synthetische drugsproductie is nog lang niet gestreden.

De cijfers liegen niet, drugscriminaliteit blijft een groot probleem in onze provincie.
Wist je dat..

💡… de afgelopen 5 jaar 62 drugslabo’s ontmanteld zijn in Limburg?
💡… er in 26 Limburgse gemeentes drugslabo’s tegen de lamp liepen?
💡… in de afgelopen 5 jaar op 66 locaties vaten en ander drugsafval ontdekt werden?
💡… er een drugsmeldpunt is, waar je anoniem drugslabo’s en -dumpings kan doorgeven? 👉🏼 www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be

PERSBERICHT – Limburg blijft geteisterd door hoog aantal drugslabo’s

De strijd tegen synthetische drugsproductie is nog lang niet gestreden. Uit cijfers, opgevraagd door cd&v-Kamerlid Steven Matheï, blijkt dat sinds 2019 in totaal 172 clandestiene drugslabo’s zijn ontmanteld in België, met Limburg als duidelijke uitschieter: 62 labo’s op vijf jaar tijd, goed voor meer dan een derde van alle gevallen. Ook het aantal drugsdumpingen ligt in Limburg het hoogst, met 66 geregistreerde dumpingen sinds 2019. “Deze cijfers tonen aan dat Limburg een structurele hotspot blijft voor drugsproductie. Met de komst van nieuwe containerhavens en logistieke hubs dreigt de problematiek verder te groeien. Daarom vragen wij een verhoogde inzet van politie en gerecht in onze provincie,” zegt Kamerlid Steven Matheï (cd&v).

Lokaal belang

Het aantal drugslabo’s in ons land blijft hoog, en dat terwijl de meeste labo’s worden ontdekt na meldingen of toevallige vondsten. Meer alertheid bij lokale besturen en een actieve rol voor politiezones en gemeenten in het promoten van de bestaande drugsmeldpunten kunnen soelaas bieden volgens Matheï (cd&v). “Een verdachte geur, een verlaten loods, een groot aantal chemische vaten: wie onraad ruikt, moet kunnen en durven melden,” aldus het federaal parlementslid. In het verleden hebben dergelijke, vaak anonieme, meldingen geleid tot ontdekkingen en andere extra politionele informatie. “We vragen dat gemeenten het meldpunt actiever onder de aandacht brengen bij burgers, ook via hun politiezones. Die meldpunten blijken een goede aanvulling bij de standaard werking van de politiezones. Wijkagenten zijn en blijven namelijk de spilfiguur in het detecteren van verdachte activiteiten en het inlichten van bewoners. Onze vraag om het aantal wijkagenten op te drijven in ons land is des te relevanter. Zoals overeengestemd in het regeerakkoord, zal de federale regering hier werk van maken. Voor ons is dat liever vandaag dan morgen.”  Ook de ARIEC’s (Arrondissementele Informatie- en Expertisecentra) spelen een cruciale rol in de coördinatie en informatiedeling tussen politie, parket en lokale besturen. “Die centra zijn enorm waardevol, maar kunnen nog een duwtje in de rug gebruiken. Deze structuren hebben blijvende investeringen nodig om snel te kunnen inspelen op nieuwe dreigingen”, stelt Matheï (cd&v).

Opruim

De dumpingen van drugsafval zijn schadelijk voor volksgezondheid en het milieu. Bovendien is het een zeer kostelijke zaak. Het opruimen van drugsdumpingen kost handenvol geld, waarbij gemeenten of grondeigenaars zelf opdraaien voor de kosten. Er bestaan in België geen specifieke federale subsidies of compensatiemechanismen, in tegenstelling tot Nederland waar het Ministerie van Justitie dergelijke steun voorziet. “Dit is ook een piste waar we goed over moeten nadenken. Zo kan een fonds of een andere structurele tussenkomst lokale besturen en burgers financieel ondersteunen bij de opruimacties. Dat lijkt me geen overbodige luxe”, aldus Matheï.

Grensoverschrijdende samenwerking

Met de nabijheid van Nederland is de problematiek rond synthetische drugs heel voelbaar in ons land, en vooral in de grensregio’s. Steven Matheï (cd&v) pleit daarom voor een nauwere Benelux-samenwerking. Het bestaande politieverdrag laat al informatiedeling toe, maar cd&v wil dat gezamenlijke controles, grensoverschrijdende dossiers en databanken structureel ondersteund worden. “Criminele netwerken kennen geen grenzen. Onze aanpak mag dat ook niet doen,” besluit Matheï.

 
Annette Kelchtermans