Vzw's straks verlost van papierlast

 

Het federaal regeerakkoord brengt een heel aantal maatregelen met zich mee die van belang zijn voor vzw’s en de non-profitsector.

Volgens Steven Matheï betekenen deze veranderingen een significante administratieve verlichting: “Limburgse vzw’s zijn vaak kleinschalig en draaien op vrijwilligers. Elke administratieve vereenvoudiging helpt hen om minder tijd aan papierwerk te besteden en meer tijd aan hun maatschappelijke engagement.” Hij is blij dat CD&V op vele positieve punten heeft kunnen wegen en de verenigings- en non-profitsector ook expliciet wordt genoemd en als volwaardig wordt erkend in het regeerakkoord.

Eén van de wijzigingen is de verplichting om jaarrekeningen digitaal in te dienen bij de Nationale Bank van België. Nu moeten deze worden neergelegd bij de bevoegde griffie van de ondernemingsrechtbank. Voor kleinere vzw’s verdwijnt bovendien de neerleggingskost. Dit moet drempels verlagen en de toegankelijkheid vergroten. Daarnaast wordt het UBO-register aangepast zodat banken eenvoudiger toegang krijgen en vzw’s niet telkens opnieuw hun gegevens hoeven door te geven.

Ook op fiscaal vlak komt er meer flexibiliteit. Vzw’s zullen hun belastbaar tijdperk kunnen afstemmen op hun boekjaar, waardoor organisaties zoals sportclubs niet langer onnodig extra financiële rapporten moeten opstellen. Tegelijkertijd wordt de volledige digitalisering van publicaties in het Belgisch Staatsblad doorgevoerd, wat betekent dat wijzigingsakten in de toekomst (eindelijk) via het platform "JustAct" elektronisch kunnen worden ingediend. Dit vermijdt een heleboel papierwerk en frustraties (dossiers die worden teruggestuurd omdat bepaalde zaken niet in orde of volledig zijn).

Matheï ziet dit als een grote stap vooruit: “Deze modernisering is broodnodig. Digitalisering betekent minder rompslomp en snellere verwerking, en dat geeft vzw’s de ruimte om zich op hun kerntaak te focussen. Het lijkt erop dat de komende jaren eindelijk de grote stap vooruit wordt gezet. Dat is iets waar heel het verenigingsleven al meer dan tien jaar op wacht.”

Daarnaast kondigt de regering een bredere hervorming aan van de fiscale regels voor non-profitorganisaties. Dat is nodig omdat er vandaag de dag onduidelijkheid bestaat rond de toepssing van de rechtspersonenbelasting. Dat geeft heel wat onzekerheid. We zouden naar een duidelijk nieuw systeem moeten kunnen groeien dat rekening houdt men het specifieke karakter van onze  vzw’s.

Ook het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) wordt onder de loep genomen om de regelgeving beter af te stemmen op de realiteit van vandaag. We zien immers dan er een aantal bepalingen zijn die teveel rompslomp geven voor kleine vzw’s (bv wijzigingen in het intern reglement vereisen een statutenwijziging, ...) Ook de invoering van verplichte e-Box voor overheidscommunicatie moet zorgen voor een efficiëntere informatiestroom.

Een opvallende maatregel is de uitbreiding van flexijobs naar de vzw-sector. Flexijobs worden mogelijk in alle sectoren, maar de sectoren zelf behouden de mogelijkheid op via een opt-out flexijobs uit te sluiten of te reguleren. Ook de regeling en maatregelen rond overuren worden herzien om de flexibiliteit van werknemers te verhogen. Studenten mogen dan weer vanaf 15 jaar starten in een studentenjob voor 650 uur per jaar. De fiscale vrijstelling voor inkomsten uit studentenarbeid wordt verdubbeld.

Ook wordt er gekeken om de belastingvermindering voor kinderoppaskosten voor werkenden op te trekken.

Bijkomend daalt de belastingaftrek van giften van 45% naar 30%, hetgeen als een minpunt kan worden aanzien, maar tegelijkertijd wordt het voor ondernemingen veel soepeler om op een fiscaalvriendelijke manier (btw en directe belastingen) om voedsel of andere goederen te schenken aan liefdadigheidsinstellingen.

Wat betreft de basisbankdienst wordt een evaluatie rond de huidige regelgeving voorzien. We stellen immers vast dat het voor meer en meer vzw’s en feitelijke verenigingen heel moeilijk is om een bankrekening te openen.

De aangekondigde hervormingen tonen een duidelijke evolutie richting een meer digitale en toegankelijke regelgeving voor vzw’s. “Dit regeerakkoord erkent eindelijk dat verenigingen geen bedrijven zijn, en dat ze nood hebben aan een kader dat hun werk ondersteunt in plaats van bemoeilijkt,” aldus Steven Matheï

 
Annette Kelchtermans