Grensarbeiders mogen niet gediscrimineerd worden

 
 
 

15.000 Limburgers steken elke dag de grens over om in onze buurlanden te gaan werken.

Vandaag botsen ze letterlijk en figuurlijk op de grenzen en dat kan volgens ons niet de bedoeling zijn. Daarom gaan we voor een Limburg zonder grenzen, met minder gedoe voor grensarbeiders en een goede regeling voor zij die regelmatig willen thuiswerken.

Stappen gezet in wegwerken fiscaal knelpunt

Grensarbeiders die te vaak thuiswerken, worden voor die thuiswerkdagen in ons land belast. Dit is niet alleen vervelend omdat men gesplitst belast wordt (bv. én in België, én in Nederland), maar hierdoor riskeren ze ook fiscale aftrekken in Nederland of andere buurlanden mis te lopen. Dit beperkt de mogelijkheid voor vele grensarbeiders om thuis te werken. Tijdens de coronacrisis werden er op ons aandringen tijdelijke akkoorden met de buurlanden afgesloten waardoor grensarbeiders wel zonder eventuele nadelige fiscale gevolgen konden thuiswerken. Deze zijn al sinds juni 2022 beëindigd, maar een structurele oplossing volgde nog niet.

Intensief overleg om tot oplossing te komen: task forces in Europa op initiatief van België.

De afgelopen maanden werd er intensief overlegd om tot een oplossing te komen. Minister Vincent Van Peteghem maakt gebruik van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie om dit thema ook Europees duidelijk op de agenda te zetten.  In het kader van dit Belgisch voorzitterschap werden er dan ook “task forces” georganiseerd waaraan 16 geïnteresseerde lidstaten, waaronder ons land, deelnamen. Hier werd onder andere de problematiek van grensarbeid en telewerk en de bijhorende bewijslast (d.w.z. hoe bewijst men welke dagen in welk land gewerkt zijn) besproken. Dit is belangrijk omdat er zo ervaringen kunnen worden uitgewisseld, maar ook gekeken wordt naar concrete oplossingen die Europees afgestemd zijn. De bevindingen van deze task forces forces werden gebundeld in een eindrapport en 3 juni op een colloquium gepresenteerd als sluitstuk van het Europees voorzitterschap. Zo kreeg de OESO de opdracht om een modelclausule op te maken over thuiswerk zodat de regels (bijvoorbeeld thuiswerk belasten in werkstaat) overal op dezelfde manier worden toegepast.

Blijvend overleg met Nederland

Daarnaast vindt er ook nog steeds overleg tussen België en Nederland plaats. Ons land praat momenteel nog steeds met Nederland om te komen tot de mogelijkheid voor grensarbeiders om een aantal dagen thuis te werken zonder fiscale gevolgen. In mei zullen er opnieuw gesprekken plaatsvinden. De ambitie van België is duidelijk: afspraken maken rond een drempelregeling, zodat thuiswerkers zonder beperkingen een bepaalde tijd kunnen thuiswerken.

Tijd om alle hindernissen weg te nemen

Grensarbeiders blijven voorlopig in de kou staan. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers hebben we deze problematiek eerder al op de politieke agenda gezet. Onze goedgekeurde resolutie riep de Belgische regering op om werk te maken van meer thuiswerkdagen zonder fiscale gevolgen voor grensarbeiders. We zullen hier blijven voor ijveren. Want het is tijd dat alle hindernissen worden weggenomen. Grensarbeiders mogen niet gediscrimineerd worden.

 
Annette Kelchtermans