Heksenjacht op verengingen die inbreuken maken tegen auteursrecht
“Verenigingen worden steeds vaker benaderd door privébedrijven die zoeken naar inbreuken tegen het auteursrecht en hoge boetes opleggen wanneer ze die inbreuken vinden.” Dat zegt VZW- en verenigingsexpert Steven Matheï die stelt dat er dringend nood is aan strengere regels voor deze bedrijven die niet alleen hoge boetes opleggen maar ook dreigende taal gebruiken om verenigingen snel te doen betalen.
De wetgeving i.v.m. auteursrechten wordt in ons land voornamelijk gecontroleerd door officiële beheersvennootschappen zoals SABAM en Sofam. Daarnaast kunnen ook privébedrijven als onafhankelijke beheersentiteit optreden. Zo worden bijvoorbeeld door Visual Rights Group Belgische websites gecontroleerd en gecontacteerd wanneer ze foto’s gebruiken waar ze geen licentie voor hebben.
Steven Matheï: “Ze worden vaak ingeschakeld door grote persagentschappen, gaan actief op zoek naar inbreuken tegen het auteursrecht en sturen steeds meer verenigingen die per ongeluk een fout maken een gepeperde rekening waarin men vraagt honderden euro’s te betalen. Het grootste deel van de rekening bestaat dan ook uit opsporingskosten en er wordt gedreigd met extra kosten wanneer men niet op tijd betaalt. Kleine verenigingen betalen vaak uit angst of zijn reeds overgegaan tot ontbinding van de VZW omwille van deze dreigende en dure rekeningen.”
De VZW ‘Universiteit voor het Maatschappelijk Belang’ ontving onlangs zo’n brief. “We moeten voor één onterecht gebruikte foto 321,5 euro ophoesten waarvan 209 euro voor de kosten van het opsporen voor de fout. Als we niet binnen de 14 dagen betalen, worden extra kosten aangerekend. Deze intimiderende en destructieve razzi op het terrein van de sociale culturele verenigingen moet gestopt worden,” aldus Felix Bergers.
“Het is een echte heksenjacht geworden met disproportionele bedragen en dreigende taal,” aldus Matheï die aangeeft dat de wetgeving stelt dat de schadevergoeding niet penaliserend of disproportioneel mag zijn. Wanneer dit wel het geval is, kan men melding maken bij de FOD Financiën.
Daarnaast pleit Matheï voor duidelijkere wetgeving voor deze onafhankelijke beheersentiteiten. “Vandaag kunnen ze bijna vragen wat ze willen. Duidelijkere wetgeving moet ervoor zorgen dat er terug redelijkheid komt en kleine verenigingen niet buitenproportioneel gestraft worden voor fouten die ze vaak onbewust maken.”