Kruispuntbank (KBO) schrapt ook VZW’s
In Limburg werden de afgelopen weken 427 VZW’s geschrapt
Onlangs werden bijna 21.000 spook- of slapende entiteiten zijn uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) geschrapt of doorgehaald vanwege het niet naleven van hun wettelijke verplichtingen met betrekking tot het UBO-register. “Ook vele VZW’s die hun verplichtingen niet nakwamen, werden geschrapt, in Limburg in een eerste fase tot nu toe al 427” zegt VZW-en verenigingsspecialist Steven Matheï (www.vereniginginfo.be). “Het is belangrijk dat VZW’s, die veelal gerund worden door vrijwilligers, voldoende info krijgen over de verplichtingen. Ook zou het UBO-register gekoppeld moeten worden aan de KBO en het Belgisch Staatsblad zodat de administratieve rompslomp én de kans op fouten/vergetelheden voor VZW’s een heel pak minder wordt.”
De preventieve witwaswet en de impact op VZW's
De preventieve witwaswet van 18 september 2017 en het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) verplicht alle vennootschappen, (internationale) vzw's en stichtingen om informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners - UBO) te registeren in het UBO-register en jaarlijks te bevestigen. Voor VZW’s zijn dat ondermeer de bestuurders, de dagelijks bestuurders, personen met invloed in de VZW en de categorie van personen waarvoor de VZW is opgericht. Dit wordt opgelegd door Europese regelgeving die kadert, verder uitgewerkt in Belgische wetgeving, en kadert in de strijd tegen witwassen en terrorisme.
De gevolgen van niet-naleving
Bij het niet-naleven van de verplichtingen rond het UBO-register waren er al boetes voorzien, o.a. voor de bestuurders. Zo werden in 2023 in België 2314 boetes uitgeschreven.
Daarnaast heeft men recent een nieuwe sanctie ingevoerd.
Eind 2023 werd er immers een nieuwe wet goedgekeurd waardoor de FOD Financiën VZW’s die niet in orde zijn met het UBO-register ambtshalve kan “doorhalen” of schrappen uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Op die manier wil men slapende VZW’s identificeren en de VZW’s die hun verplichtingen niet op tijd nakomen, aanzetten om dat toch nog te doen.
Steven Matheï: “Bij zo’n ambshalve schrapping betekent niet dat de VZW definitief verdwijnt, wel kunnen VZW’s problemen krijgen bij contacten met derden. Zo kunnen banken bijvoorbeeld diensten weigeren of de relatie zelfs volledig verbreken. Het is dan ook belangrijk dat VZW’s, die veelal gerund worden door vrijwilligers, voldoende geïnformeerd worden over de verplichtingen.”
Pas wanneer men deze verplichtingen in orde brengt, kan de ambtshalve doorhaling of schrapping ongedaan worden gemaakt. Voor sommige VZW’s is dit misschien ook het signaal om de VZW definitief te ontbinden en te vereffenen.
VZW’s krijgen niet actief een bericht of ze geschrapt zijn. Men kan dit checken in de KBO of via www.staatsblad.be
Pleidooi voor administratieve vereenvoudiging & duidelijke info
Matheï pleit ook voor een automatische koppeling tussen het UBO-register, de KBO en het Belgisch Staatsblad. Dit zou de administratieve last voor VZW's aanzienlijk verminderen en de kosten beperken. “Het is van groot belang dat de administratieve rompslomp bij het invullen van het UBO-register en dus bijgevolg ook de kosten zoveel mogelijk beperkt worden. Ik pleit al langer voor een automatische koppeling waardoor de administratieve lasten een pak minder groot zouden zijn. We mogen niet vergeten dat zeker bij VZW’s deze taak in het bakje terecht komt van geëngageerde vrijwilligers. We moeten hen zoveel mogelijk ontlasten want het zijn zij die zuurstof geven aan onze buurten, dorpen en steden. Ze moeten zo goed mogelijk ondersteund in plaats van tegengewerkt moeten worden.”
Deze oplossing maakt deel uit van de door Steven Matheï (cd&v) ingediende en goedgekeurde resolutie in de Kamer
Daarnaast is het belangrijk dat de VZW’s in kwestie ook duidelijk op de hoogte worden gebracht van de doorhaling en de stappen die vervolgens ondernomen moeten worden om dit ongedaan te maken.