Pro League vangt bot bij het Grondwettelijk Hof
De Pro League krijgt geen gelijk van het Grondwettelijk Hof in de zaak over de detachering van spelers. Het Grondwettelijk Hof stelt namelijk dat het grondwettig is dat een sportclub niet langer kan genieten van de gedeeltelijke vrijstelling van het doorstorten van de bedrijfsvoorheffing wanneer een speler wordt verhuurd bijvoorbeeld aan een buitenlandse sportclub. Dat zegt voormalig cd&v-Kamerlid Steven Matheï die in het Kamer ijverde voor deze wetswijziging. “Het zou toch absurd zijn dat Belgische voetbalclubs opnieuw belastingvoordelen zouden gaan opstrijken wanneer een speler verhuurd wordt aan een buitenlandse club.”
In juni 2021 verschenen er berichten over spelers die door Belgische voetbalclubs werden verkocht aan buitenlandse clubs. Soms worden de spelers eerst nog even uitgeleend aan die clubs vooraleer ze definitief verkocht worden. Tijdens deze periode konden de Belgische clubs voor deze spelers alsnog gebruik maken van o.a. de fiscale voordelen in ons land, terwijl de speler al bij de nieuwe clubs in het buitenland speelde (Anderlecht kon in 2020 nog 1,3 miljoen euro recupereren van de Belgische fiscus nadat Alexis Saelemakers al naar AC Milan was vertrokken en zo’n 500.000 euro aan belastingen besparen. Hoe? Door hem eerst voor een half jaar uit te lenen en dan pas definitief te verkopen.). Daarnaast werd vastgesteld dat Belgische clubs nog belastingvoordelen ontvingen, ook al speelde de speler op huurbasis in een ander land en niet meer in België.
“Ik heb deze uitwas op tafel gelegd en vervolgens hebben wij eind 2021 amendementen ingediend zodat deze anomalie uit de wet werd gehaald," aldus Matheï. "Het werd onmogelijk voor Belgische clubs om te blijven profiteren van belastingvoordelen wanneer een speler wordt verhuurd aan binnenlandse of buitenlandse club. De Pro League heeft deze bepaling proberen te vernietigen via een verzoekschrift bij het Grondwettelijk Hof, maar is daarin gefaald.”
Steven Matheï: “De sociale en fiscale voordelen voor profvoetballers moeten op de eerste plaats sportief talent van eigen bodem ondersteunen. Het is absoluut niet de bedoeling om via detachering verlengd te kunnen profiteren van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Zeker niet als de speler in kwestie dan ook nog eens in het buitenland speelt. Dat is nu dus bevestigd door het Grondwettelijk Hof."