Ook Nederland roept regering op om oplossing te bieden voor thuiswerkende grensarbeiders

 

Vorige week dinsdag nam de Nederlandse Eerste Kamer een motie aan waarin de Nederlandse regering wordt verzocht zo snel mogelijk gesprekken met België aan te gaan om het fiscale knelpunt voor thuiswerkende grensarbeiders op te lossen. Dat zegt expert grensarbeid Steven Matheï, die dit ook op tafel legde in de Belgische Kamer: “15.000 Limburgse grensarbeiders botsen letterlijk en figuurlijk op grenzen als ze willen thuiswerken. Het wordt tijd dat er voor hen een structurele oplossing wordt voorzien.”

 
 
 
 

Grensarbeiders die te vaak thuiswerken, wordt voor die thuiswerkdagen in ons land belast. En zo riskeren ze zo fiscale aftrekken in Nederland of andere buurlanden mis te lopen. Hierdoor kunnen vele grensarbeiders maar beperkt thuiswerken. Tijdens de coronacrisis werden er tijdelijke akkoorden met de buurlanden afgesloten waardoor grensarbeiders wel zonder eventuele nadelige fiscale gevolgen konden thuiswerken. Deze zijn al sinds juni 2022 beëindigd, maar een structurele oplossing volgde nog niet.

Dinsdag nam de Nederlandse Eerste Kamer een motie aan waarin de regering wordt verzocht zo snel mogelijk gesprekken met België en Duitsland aan te gaan om het fiscale knelpunt voor thuiswerkende grensarbeiders op te lossen. Hierbij wees men o.a. op het feit dat de knelpunten van vandaag belemmerend kunnen werken voor de arbeidsmarkt in de grensregio’s.

 Steven Matheï: “Het is goed nieuws dat men in Nederland hier aandacht aan besteed. Ook in de Belgische Kamer hebben we vorig jaar deze problematiek op de politieke agenda gezet. Onze goedgekeurde resolutie riep ook de Belgische regering op om werk te maken van meer thuiswerkdagen zonder fiscale gevolgen voor grensarbeiders.”

 Daarnaast wijst Matheï op het belang van administratieve vereenvoudiging voor thuiswerkende grensarbeiders. “Vandaag moeten grensarbeiders op een absurde manier aan de FOD Financiën bewijzen dat ze in het buitenland gewerkt hebben, bijvoorbeeld via het aanleveren van bonnetjes van het tankstation. Het is belangrijk dat ons land ook werkt aan duidelijke regels i.v.m. het bewijzen in welk land men gewerkt heeft. Ook zou er een bereikingstool moeten ontwikkeld worden waarmee grensarbeiders die thuiswerken en dus ook in België belast zullen worden heel eenvoudig kunnen zien welke inkomsten ze met welke codes in ons land moeten aangeven. Het is tijd dat alle hindernissen worden weggenomen. Grensarbeiders mogen niet gediscrimineerd worden.”

 
Annette Kelchtermans