Limburgse ARIEC komt er in elk gerechtelijk arrondissement
Sinds 2017 zijn in Namen, Antwerpen en Limburg projecten lopende in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit, het zogenaamde Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum (ARIEC). Deze ARIEC’s hebben als doel de lokale besturen te ondersteunen en te gaan voor een geïntegreerde aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het voorontwerp van de wet bestuurlijke handhaving dat minister Verlinden op tafel legt, zorgt voor een oprichting van een ARIEC in elk gerechtelijk arrondissement. Voormalig cd&v-Kamerlid en burgemeester van Peer, Steven Matheï pleitte in de Kamer voor deze uitbreiding. “De ondersteuning van Limburgse steden en gemeenten bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit door het ARIEC is al jaren een meerwaarde op het terrein. Dat dit voorbeeld nu ook verder wordt uitgerold naar alle gerechtelijk arrondissementen is enkel goed nieuws ”, zegt Matheï.
“Overal in België zien de lokale besturen dat bepaalde legitieme ondernemingen, vzw’s en andere zaken als dekmantel worden gebruikt om illegale praktijken op te zetten zoals drughandel en witwassen. Het is belangrijk dat de band tussen de legale bovenwereld en de illegale onderwereld zo snel mogelijk wordt doorgeknipt. De lokale besturen spelen hierin een cruciale rol. Zij moeten daarbij dan wel goed worden ondersteund, dat gebeurt door de ARIEC”, aldus Matheï. Hij gaat verder: “Ze ondersteunen de lokale besturen met methodieken en juridische expertise, volgen bovenlokale fenomenen zoals criminaliteit in handcarwashes en shishabars op en promoten een uniforme aanpak voor de hele provincie. Zo werkten het ARIEC een gecoördineerd reglement op clubhuizen van motorbendes uit voor de Limburgse gemeenten”. Volgens Matheï is het ARIEC ook een belangrijke partner bij het opzetten van zogenaamde flexacties, waarbij gemeentelijke diensten samen op pad gaan met inspectie- en veiligheidsdiensten. “De afgelopen jaren zorgden die flexacties en andere ondersteuning van het ARIEC voor heel wat resultaten in de strijd tegen mensenhandel, criminele motorbendes en drugslabo’s”, aldus het voormalige Limburgs Kamerlid. In Nederland kent men al jaren de zogenaamde RIEC's. Dat zijn tien regionale informatie- en expertisenetwerken die de lokale besturen ondersteunen.
“De criminaliteit in ons land is vaak georganiseerd en staat niet stil, er blijven nieuwe tendensen opduiken. Dit vereist een gecoördineerde aanpak. Deze samenwerking in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit wordt in onze provincie zeer positief ervaren door de lokale besturen, de politie en het parket. Dat dit project nu ook wordt uitgebreid naar alle andere gerechtelijke arrondissementen toont aan dat er in Limburg goed en veel werk verzet is. Limburg is ook op dit vlak een voorbeeld voor Vlaanderen”, besluit Steven Matheï.