10 miljard Russisch geld bevroren in ons land

 

Door de financiële sancties tegen Rusland kon er in ons land bij 893 personen en 64 entiteiten voor een totaal 10 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren worden. Dat zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï naar aanleiding van een hoorzitting met de minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de Kamer van volksvertegenwoordigers. “Ons land heeft in samenspraak met Europa snel op de bal gespeeld wat betreft de financiële sancties tegen Rusland. En dat effect is nu duidelijk zichtbaar. Maar we moeten waakzaam zijn voor o.a. het gebruik van cryptomunten dat deze sancties kan omzeilen,” aldus Matheï.

 
 
 
 

De Belgische witwaswet verplicht rechtspersonen om informatie over hun uiteindelijke begunstigden te registeren in het UBO-register. O.a. dankzij dit UBO-register, gecombineerd meteen performante Europese informatie, kon er in ons land bij 893 personen en 64 entiteiten voor een totaal 10 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren worden. Het gaat over 2,7 miljard op bankrekeningen en 7,3 miljard aan transacties.

België heeft daarmee een aanzienlijk groter bedrag aan tegoeden bevroren dan onze buurlanden. In Nederland gaat het bijvoorbeeld maar om 10 miljoen euro.

Steven Matheï: “België heeft de EU-sancties snel en efficiënt kunnen implementeren wat leidt tot dergelijke resultaten. Zelfs Nederland kwam bij ons land te rade.  Dat is goed nieuws, maar ons land en Europa mogen niet blind zijn voor de mogelijkheden om dergelijke financiële sancties te omzeilen. Russen kunnen roebels massaal omzetten in cryptomunten om te ontsnappen aan de meest verregaande financiële sancties op Europees niveau tot nu toe. Het is geen evidentie om dit aan te pakken, maar waakzaamheid is absoluut aan de orde.”

Anders dan in andere landen zijn er in België nog geen villa’s of jachten in beslag genomen.  Dit heeft niets met onwil van België te maken bevestigde Minister Van Peteghem. Het is gewoon een vaststelling dat geen enkele woning rechtstreeks eigendom is van een op de lijst voorkomende personen.

 
Annette Kelchtermans