Uitzonderingsregeling sociale zekerheid grensarbeiders verlengd, fiscale moet volgen
Grensarbeiders kunnen tot 30 juni 2023 thuiswerken zonder dat het gevolgen heeft voor een sociale zekerheid. Maar op fiscaal staan zij vandaag in de kou. Voormalig cd&v-Kamerlid Steven Matheï pleit voor een structurele fiscale regeling: “Elke dag steken 15.000 Limburgers de grens over om in onze buurlanden te gaan werken. Zij moeten ook regelmatig kunnen thuiswerken zonder nadelige fiscale gevolgen.”
Thuiswerk is helemaal ingeburgerd geraakt door de coronacrisis. Maar voor de 15.000 grensarbeiders die in onze provincie wonen, blijkt dit niet evident te zijn. De Europese lidstaten hebben afgesproken dat wat betreft sociale zekerheid thuiswerken tot en met 30 juni 2023 niet leidt tot wijziging van het werkland naar woonland. De uitzonderingsregeling in het kader van corona wordt met een half jaar verlengd. Maar op fiscaal vlak is er nog geen oplossing. Grensarbeiders worden voor de thuiswerkdagen in België belast wanneer ze te vaak thuiswerken. Bij te veel thuiswerkdagen riskeren ze zo fiscale aftrekken in Nederland of andere buurlanden mis te lopen. Om dit te vermijden, sloot België tijdens de coronacrisis tijdelijke akkoorden met onze buurlanden. Op 30 juni 2022 liepen deze tijdelijke akkoorden af. Hierdoor kunnen grensarbeiders maar zeer beperkt thuiswerken.
“Minstens moeten er duidelijke afspraken komen die aangeven op welke manier een grensarbeiders het werk in de werkstaat moet bewijzen,” aldus Matheï, die ook blijft hameren op het belang van een structurele oplossing op fiscaal vlak. “Elke dag steken 15.000 Limburgers de grens over om in onze buurlanden te gaan werken. Ze worden fiscaal benadeeld wanneer ze te vaak thuiswerken. En dat terwijl thuiswerk een blijver is geworden en veel bedrijven werken met een thuiswerkbeleid waardoor werknemers de kans krijgen om enkele dagen per week thuis te werken.”
Eind april werd in de Kamer een resolutie goedgekeurd waarin Matheï en collega’s de regering opriepen om werk te maken van meer thuiswerkdagen voor grensarbeiders en de fiscale definitie van thuiswerk op internationaal niveau te herbekijken. Matheï: “ Om meer thuiswerkdagen zonder fiscaal negatieve gevolgen te creëren voor grensarbeiders, zullen er akkoorden met onze buurlanden moeten worden afgesloten. Dit is geen eenvoudige maar wel belangrijke opdracht. Ook grensarbeiders moeten kunnen mee-evolueren met de veranderde maatschappelijke context. Een structurele oplossing is aan de orde. Grensarbeiders mogen niet gediscrimineerd worden.”