Grensarbeiders moeten zonder zorgen kunnen telewerken
“Vele Limburgse grensarbeiders die nu thuiswerken, dreigen fiscaal benadeeld te worden. Op korte termijn moeten we de tijdelijke akkoorden voor thuiswerkende grensarbeiders verlengen en op middellange termijn moeten we de internationale definitie van thuiswerk herbekijken,” zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï. Hij maakt zich zorgen om de vele Limburgse grensarbeiders die vrezen voor negatieve fiscale gevolgen van thuiswerk na corona. In een resolutie die hij deze week in de Kamer neerlegt, pleit hij voor een duidelijke wetgevend kader rond telewerk bij grensarbeiders.
Thuiswerk brengt naast voordelen vaak ook moeilijkheden met zich mee. De talrijke Limburgse grensarbeiders worden in België belast wanneer ze te vaak thuis werken. Bij te veel thuiswerkdagen riskeren ze zo fiscale aftrekken in Nederland of andere buurlanden mis te lopen. Om dit te vermijden en gelet op het stijgend thuiswerk (soms verplicht), sloot België de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis de nodige akkoorden met onze buurlanden. Zo worden sinds 14 maart 2020 de dagen dat grensarbeiders verplicht thuis werken omwille van corona niet beschouwd als thuiswerkdagen. Deze werkdagen blijven dus in het werkland belast. Op 30 september lopen deze akkoorden af.
Steven Matheï: “Volgende week lopen de akkoorden af. Maar thuiswerk is een blijver geworden en ook grensarbeiders werken nog heel wat dagen per week thuis. Het is dan ook logisch dat deze akkoorden verlengd worden en er ook op ook op lange termijn een oplossing komt voor grensarbeiders. ”
Matheï stelt dat het duidelijk is dat de fiscale definitie van thuiswerk op internationaal niveau moet herbekeken worden. “Zo zou men kunnen denken aan een maximaal percentage thuiswerk voor grensarbeiders en een maximaal aantal thuiswerkdagen zonder sociale en fiscale gevolgen voor de grensarbeiders. Idealiter worden hierbij het fiscale kader voor telewerkers en het sociale zekerheidssysteem op elkaar afgestemd. ” Gelet op het grensoverschrijdend karakter, moet dit best internationaal herbekeken worden. Matheï wijst hierbij naar een aanpassing van artikel 1 van het OESO-modelverdrag of een nieuwe Europese richtlijn.
Daarnaast pleit Steven Matheï ook voor een betere administratieve ondersteuning van grensarbeiders tijdens en na corona. “Corona mag niet zorgen voor extra administratieve rompslomp voor grensarbeiders. De administratieve afhandeling moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden,” besluit Matheï.