Fors meer klachten bij FOD Financiën in 2020

 
20210623 Klachten FOD Financiën.png
 
 

In de zomer van 2020, de indieningsperiode van de belastingaangifte, ontving de FOD Financiën opvallend meer klachten. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door CD&V-Kamerlid Steven Matheï bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Matheï wijt de forse toename aan het gebrek aan zitdagen ter ondersteuning bij het invullen van de belastingbrief.

Matheï: “Niet alleen steeg het aantal klachten sterk in de periode van de aangifte, ook waren er opvallend meer klachten over de gebruiksvriendelijkheid van de e-services. Corona verhinderde dat de klassieke zitdagen bij de FOD Financiën en middenveldorganisaties konden plaatsvinden. Deze cijfers tonen dat de fysieke contactmomenten een belangrijke ondersteuning vormen voor veel belastingplichtigen. Denk bijvoorbeeld aan jonge ondernemers, de kleine zelfstandigen of ouderen die geconfronteerd worden met een complexe belastingbrief. Naast de digitale of telefonische assistentie, moeten we dus blijven inzetten op deze fysieke zitdagen.”

Voor corona hielp de administratie 620.000 belastingplichtigen bij het invullen van de belastingbrief via fysieke zitdagen. Corona maakte deze fysieke zitdagen onmogelijk. Tijdens de zomer van 2020 ontving de FOD Financiën opvallend meer klachten. Terwijl de FOD Financiën in de maanden juni, juli en augustus van 2019 331 klachten ontving, waren er dat in dezelfde maanden in 2020 525, een stijging met bijna 60%. Wat betreft de meest voorkomende klachten viel vooral op dat er in 2020 een pak meer (504) klachten waren over de gebruiksvriendelijkheid van de e-services ten opzichte van 2019 (331). Steven Matheï: “Belastingplichtigen waren veel meer op zichzelf aangewezen en miste de extra ondersteuning die normaal geboden wordt. Dat vertaalt zich ook duidelijk in deze cijfers.”

Ook voor de fiscus zelf was de werkmethode tijdens de zomer van 2020 niet optimaal. De fiscus kon burgers enkel telefonisch helpen maar dit leidde ook tot een grotere administratieve werklast. Na elk telefoongesprek moesten immers alle gegevens nog extra via email worden bevestigd. “Ik ben tevreden dat minister Van Peteghem opnieuw wil inzetten op fysieke zitdagen. Hij maakte onlangs bekend dat deze contactmomenten dit jaar opnieuw mogelijk zijn. Het is immers belangrijk dat iedereen die daar nood aan heeft afdoende ondersteund wordt bij de belastingaangifte,” aldus Matheï. Van Peteghem is pas op 1 oktober 2020 ingezworen als minister van Financiën.

Wie dit jaar bij de belastingaangifte niet via de telefoon geholpen kan worden, kan nog tot en met 29 juni een afspraak maken met de FOD Financiën.

 
Annette Kelchtermans