Geen boete voor VZW's die snel UBO-registratie in orde brengen

 
 
 

Duizenden VZW’s ontvingen de afgelopen weken een boete van 500 euro voor het niet registreren van de uiteindelijke begunstigden in het UBO-register. Deze boete moeten ze niet betalen wanneer ze zich voor 1 januari 2022 alsnog inschrijven. Dat zegt CD&V-Kamerlid Steven Matheï die minister Van Peteghem hierover bevroeg in de Kamer.

 Matheï: “Duizenden VZW’s werden verrast door deze boete. Zij hadden niet de intentie om de regels aan hun laars te lappen. Dat ze nu toch nog de kans krijgen om zich in regel te stellen, is goed nieuws. De coronacrisis zet het verenigingsleven en het engagement van de vele vrijwilligers al genoeg onder druk, met financiële en praktische moeilijkheden. En het zijn net verenigingen die  zorgen voor de verbinding die we de afgelopen periode zo gemist hebben.”

De nieuwe preventieve witwaswet van 18 september 2017 verplicht alle vennootschappen, (internationale) VZW's en stichtingen om informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners) te registeren in het UBO-register en jaarlijks te bevestigen. Deze maatregel kadert in de strijd tegen witwassen. VZW’s kregen de tijd tot 30 september 2019 om dit orde te brengen. Toch werden duizenden bestuurders van VZW’s de afgelopen twee weken verrast door een administratieve boete van 500 euro omdat ze de uiteindelijke begunstigden van de VZW niet registreerden in het UBO-register.  

Steven Matheï: “VZW’s hebben de tijd gekregen om zich in regel te stellen. Maar we mogen niet vergeten dat de huidige coronacrisis het verenigingsleven en het engagement van de vele vrijwilligers, sterk onder druk zet. De afgelopen periode werd hun werking meerdere malen op non-actief gezet. Bovendien hadden veel sportverenigingen, fanfares, harmonies, toneelgroepen… niet de intentie om de regels aan hun laars te lappen.”

Matheï bevroeg minister van Financiën Vincent Van Peteghem hierover in de plenaire vergadering van het federaal parlement. Deze bevestigde dat VZW’s extra tijd krijgen om de registratie in het UBO-register in orde te brengen. Wanneer ze dit doen voor 1 januari 2022 zullen ze de boete niet moeten betalen. “Dit is goed nieuws voor het verenigingsleven en de talrijke vrijwilligers die er actief zijn. Zij vormen het kloppend hart van onze buurten, dorpen en steden. Deze vzw’s zorgen voor ervoor dat mensen samen komen, zich verbinden en engageren, hetgeen we de afgelopen periode zo gemist hebben.”

 

 

 

 
Annette Kelchtermans