EU geeft groen licht voor verlenging btw-verlaging voor sloop en heropbouw

 
 
 

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw van woningen uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied. Deze relancemaatregel, waar collega Leen Dierick en ik voor ijverde in de Kamer, werd genomen om de bouwsector en de belastingplichtigen een belangrijke fiscale stimulans te geven. Het maakt het gemakkelijker om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen en te verwerven. De maatregel heeft bovendien een positieve ecologische impact omdat een deel van het woonpatrimonium versneld zal worden vernieuwd.

De relancemaatregel loopt nog tot 31 december 2022, maar een verlenging dringt zich op.

De Europese Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin), waar minister Van Peteghem de belangen van ons land verdedigde, boog zich over de hervorming van de btw-tarieven en keurde dit vandaag unaniem goed. Zo breidt Ecofin de lijst met mogelijke btw-verlagingen die een lidstaat mag doorvoeren verder uit. Ook het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw staat op deze vernieuwde lijst.

Minister Van Peteghem brengt dit nu op de regeringstafel. Een verlenging na 2022 zou goed nieuws zijn voor de koopkracht van de gezinnen en ervoor zorgen dat nog meer verouderde en energieverslindende woningen vernieuwd worden.

 
Annette Kelchtermans