Verlenging akkoorden telewerk grensarbeiders

 
 
 

De akkoorden voor thuiswerkende grensarbeiders worden opnieuw verlengd met een kwartaal, tot 31 maart 2022. Dat werd bevestigd door minister van Financiën Vincent Van Peteghem. CD&V-Kamerlid Steven Matheï reageert tevreden: “Dit is goed nieuws voor de vele grensarbeiders in de Limburg, de Kempen of de Westhoek. Zij die vandaag thuis werken moeten niet vrezen voor eventuele negatieve fiscale gevolgen. Voor een structurele oplossing moeten we echter komen tot een internationale definitie van telewerk. Thuiswerk is een blijver, en dat geldt ook voor grensarbeiders.” In een resolutie die Matheï eerder in de Kamer neerlegde, pleit hij voor een duidelijke wetgevend kader rond telewerk bij grensarbeiders.

In ons land wonen heel wat grensarbeiders die elke dag de grens oversteken om in onze buurlanden te gaan werken. Grensarbeiders betalen doorgaans belasting in het land waar ze werken. Door de coronacrisis werken vele van hen thuis. Wanneer ze voor die dagen in België belast zouden worden, zouden ze hier mogelijk negatieve fiscale gevolgen van ondervinden. Er werden akkoorden met onze buurlanden gesloten waardoor de thuiswerkdagen van grensarbeiders beschouwd worden als in het buurland gewerkte dagen. Op 31 december lopen deze akkoorden af.

“De akkoorden met Nederland, Frankrijk en Luxemburg worden nu verlengd tot 31 maart 2022. Ook met Duitsland wordt gesproken over een verlenging”, aldus Matheï, “Dat is belangrijk voor de vele grensarbeiders want zij mogen de coronafactuur niet gepresenteerd krijgen. Met de verlening van de tijdelijke akkoorden toont de minister dat hij de bezorgdheden van de grensarbeiders ter harte neemt.”

Alle reeds ondertekende akkoorden (Nederland, Frankrijk, Luxemburg) voorzien in een clausule waarbij, behoudens tijdige opzeg, automatisch bijkomend wordt verlengd tot 30 juni 2022.  “Voor het eerst werd er ook een verlengingsclausule opgenomen in de akkoorden. Dit geeft aan dat als de coronasituatie niet verandert, de akkoorden automatisch zullen worden verlengd. Het biedt een kader dat meer zekerheid geeft aan grensarbeiders en bedrijven die actief zijn in de grensregio”, zegt Matheï.

Matheï pleit echter ook voor een structurele oplossing. Hij heeft een resolutie ingediend die vraagt om de definitie van thuiswerk op internationaal niveau te herbekijken. “Zo zou men kunnen denken aan een maximaal percentage thuiswerk voor grensarbeiders en een maximaal aantal thuiswerkdagen zonder sociale en fiscale gevolgen voor de grensarbeiders. Idealiter worden hierbij het fiscale kader voor telewerkers en het sociale zekerheidssysteem op elkaar afgestemd. ” Gelet op het grensoverschrijdend karakter, moet dit best internationaal herbekeken worden. Matheï wijst hierbij naar een aanpassing van artikel 1 van het OESO-modelverdrag of bilaterale akkoorden.

 
Annette Kelchtermans