CD&V wil vergoedingen voetbalmakelaars aftoppen

CD&V heeft een voorstel ingediend in de Kamer om de excessieve makelaarsvergoedingen in het voetbal aan te pakken. Volgens de FIFA-regels mogen makelaars van zowel speler als club niet meer dan 3% van de transfersom of het contract verdienen. Vandaag wordt die limiet nauwelijks gerespecteerd. Daarom willen CD&V-Kamerleden Steven Matheï, Leen Dierick en Servais Verherstraeten excessieve makelaarsvergoedingen fiscaal bestraffen.

IMG_2361.jpeg

Steven Matheï: “Binnen de voetbalwereld is er dringend nood aan moral standards. Met dit voorstel willen we de sportieve belangen van clubs en spelers verdedigen door een limiet op te leggen aan de vergoedingen van makelaars. Zo willen we hen de regels van FIFA doen respecteren. Transfers moeten bovendien gebeuren met de sportieve belangen van de speler voor ogen, niet het persoonlijke gewin van de makelaar.”

Leen Dierick: “Vandaag strijken makelaars exuberante geldsommen op, die niet in verhouding zijn met de geleverde diensten. Spelers en clubs ondervinden hier de nadelen vanVaak zijn spelers zelfs niet op de hoogte van hoeveel ze afdragen aan hun makelaar. Bovendien geven deze veel te hoge vergoedingen vaak aanleiding tot belangenconflicten.

Servais Verherstraeten: “Door excessieve makelaarsvergoedingen fiscaal te ontmoedigen, kunnen we in de praktijk de regels van FIFA afdwingen. Zo zullen makelaars maximum 3% van de transfersom of van het contract kunnen opstrijken per tranfer. Zo kunnen we de uitwassen van zelfverrijking een halt toe roepen en terug de sportieve belangen centraal stellen.”

Uit het onderzoek van het parket, de zogenaamde “Operatie Propere Handen” in oktober 2018, kwamen heel wat malafide praktijken in de Belgische voetbalwereld aan het licht. Zo was er sprake van witwaspraktijken, omkopingen en matchfixing. Daarnaast zorgde de zelfverrijking van makelaars door exuberante vergoedingen voor ophef. Sommige makelaars ontvingen bedragen van meer dan 30% van de transfersom.

FIFA stelt al enige tijd richtlijnen voorop om de relatie tussen makelaar, club en speler te reguleren. De huidige regels zijn vastgelegd in de FIFA Regulations on Working with Intermediaries (RWWI) van 2015. Deze zijn overgenomen door de verschillende nationale federaties. In België zijn die via het nieuwe bondsreglement plotsklaps verdwenen.

De FIFA-regels bevelen in de RWWI o.m. een limiet op makelaarsvergoedingen aan van 3%. De meeste nationale bonden hebben hier gehoor aan gegeven, maar in de praktijk blijft het bij lippendienst. CD&V wil deze maximumvergoeding nu juridisch afdwingen. Dit zal gebeuren via een fiscaal aftrekverbod voor alles wat boven de 3% uitkomt en dit gecombineerd met een opname in de minimale belastbare basis als verworpen uitgaven.

Annette Kelchtermans