Vrijstelling bij het aanwerven van eerste werknemer creëert 3.500 jobs in Limburg

 
 
20210119 eerste aanwervingen.png
 

De sociale maatregel die zelfstandigen toelaat om een eerste arbeider of bediende aan te werven zonder werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid te betalen, is belangrijk voor de Limburgse economie en jobcreatie. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï op vraag van UNIZO Limburg verkreeg van minister van Sociale Zaken Vandenbroucke. “In Limburg gaat het sinds de invoering van de maatregel in 2016 over de creatie van 3.487 jobs”, aldus Matheï. “Het is dan ook goed nieuws dat deze maatregel verlengd zal worden, zoals opgenomen in het regeerakkoord.”

Bij de eerste aanwerving van een arbeider of bediende kan men sinds 1 januari 2016 genieten van een volledige vrijstelling van werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid (“RSZ Plan +1”). Tot 2016 bestond er al een systeem van tijdelijke RSZ-kortingen op de eerste aanwervingen, wat vandaag nog gehanteerd wordt voor de tweede tot en met zesde werknemer. Op die manier worden de loonlasten verlaagd en de creatie van jobs gestimuleerd. In ons land werd sinds de invoering 50.361 keer gebruikt gemaakt van deze maatregel om tot een eerste aanwerving over te gaan, in Limburg 3.487 keer. De cijfers voor 2020 zijn voorlopig wel enkel beschikbaar tot en met het eerste kwartaal.

Afbeelding1.png

Steven Matheï: “De maatregel liep af op 31 december 2020, maar zal nu verlengd worden. En dat is goed nieuws, want onze provincie heeft het zwaar te verduren tijdens deze coronacrisis. Dergelijke maatregelen die ondernemerschap stimuleren, zijn vandaag meer dan ooit relevant en noodzakelijk.”

“Een eerste aanwerving is voor een ondernemer zowel psychologisch als financieel een gigantische stap. Een stap waar men soms maanden of zelfs jaren over doet. Want als de loonkosten van die eerste werknemer betaald zijn, schiet er dan nog iets over voor de ondernemer zelf? Ook als het eens een iets kalmere maand is? Het is iets waar veel ondernemers nachtenlang van wakker liggen…”, weet Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg. “Vanuit UNIZO verwelkomden we begin 2016 de volledige vrijstelling van werkgeversbijdragen voor de eerste werknemer dan ook met open armen, aangezien een ondernemer die wilt en durft aanwerven daarmee wat financiële ademruimte krijgt.”

Bovendien is die eerste aanwerving vaak ook een hefboom om volgende werknemers aan te werven. Het gebruik van de RSZ-korting voor de tweede tot en met zesde werknemer zit niet in deze cijfers vervat, maar zal al snel een veelvoud ervan kunnen zijn.

In Limburg werden de jobs vooral gecreëerd in de bouwnijverheid (717 eerste aanwervingen) en de groot- en detailhandel (592). Op enige afstand volgden de vrije beroepen (379) en horeca (376). In heel België staat de handel op de eerste plaats (9.517 eerste aanwervingen) en de bouw op nummer 2 (7.641). De vrije beroepers en de horeca zijn ook daar de nummers 3 en 4.

Afbeelding2.png

De federale maatregel liep af op 31 december 2020. Conform het regeerakkoord wordt er echter een verlenging voorzien. Het is echter nog wachten op de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad. In de loop van 2021 zal er, zoals eveneens opgenomen in het regeerakkoord, in samenspraak met de sociale partners een evaluatie van het stelsel plaatsvinden.

Maatregel heeft zijn doel bereikt
Matheï en Lodewyckx concluderen: “De cijfers van de voorbije vijf jaren tonen alvast aan dat de maatregel zijn doel niet heeft gemist in onze provincie. Dit zijn 3.478 Limburgse ondernemers die 3.478 mensen een eerste job hebben kunnen bezorgen. Oftewel 6.846 mensen die samen aan de slag zijn gegaan om een professionele toekomst uit te bouwen. Onlangs bleek ook al dat het aantal starters in Limburg – ondanks de coronacrisis – opnieuw een recordcijfer kende. We kijken dan ook uit naar een positieve evaluatie en verlenging van deze maatregel na 2021, zodat ook pas gestarte ondernemers er nog gebruik van kunnen maken in hun groeitraject.”

 
Annette Kelchtermans