CD&V wil duidelijkheid over budgettaire impact op lokale besturen

 

Vandaag presenteerde Minister van Begroting Clarinval (MR) in de Commissie Financiën en Begroting een overzicht van de budgettaire toestand ten gevolge van de COVID-19-pandemie. CD&V-Kamerlid Steven Matheï roept de minister op om ook de budgettaire impact voor lokale besturen duidelijk in beeld te brengen: “Zij spelen een cruciale rol in de lokale economie en hebben recht op duidelijkheid.”

 
 
20200609 - budgettaire impact voor lokale besturen foto formaat twitter.png
 
 

De gezondheidscrisis rond de COVID-19-pandemie zorgt budgettair voor lagere inkomsten op alle vlakken. Minister Clarinval toonde in de commissie ook een overzicht van de effecten op de afdrachten aan de deelstaten. Zo zou er volgens het huidige scenario dit jaar 3 miljard euro minder van de federale schatkist naar de gemeenschappen en gewesten vloeien. Met de deelstaten is afgesproken dat de financiering nu al wordt afgevlakt zodat zij niet voor verrassingen komen te staan.

Steven Matheï roept de minister op om ook de effecten op de inkomsten van de lokale besturen duidelijk in kaart te brengen. “Tot nu toe is er geen aandacht besteed aan de budgettaire impact voor lokale besturen, terwijl ook zij zich inspannen om de lokale economie zo goed mogelijk te ondersteunen,” aldus Steven Matheï. Steden en gemeenten halen een belangrijk deel van hun inkomsten uit de aanvullende personenbelasting, die wordt berekend als percentage van de basispersonenbelasting.

Er bestaat geen twijfel over het feit dat de inkomsten uit de personenbelasting en bijgevolg ook de aanvullende personenbelasting van 2020 een pak lager zullen liggen. Steven Matheï: “Steden en gemeenten zullen niet alleen een pak minder inkomsten hebben, ze stellen zich bovendien de vraag naar de betaalstromen van de aanvullende personenbelasting omdat ook voor de betaling van de personenbelasting een uitstel werd toegekend.”

Minister Clarinval gaf in de commissie aan dat budgettaire impact voor lokale besturen nog niet onderzocht is dat, maar dat hij de tussenkomst van Kamerlid Matheï zeker meeneemt. Ook beloofde hij dat latere berekeningen nog zouden volgen. “Ik hoop dan ook dat we snel zicht krijgen op de effecten van deze coronacrisis op de inkomsten van lokale besturen want ook steden en gemeenten werken hard om de motor van onze lokale economie terug te doen draaien. Ook zij moeten weten waar ze aan toe zijn,” besluit Steven Matheï.

 
Annette Kelchtermans