Registreren als orgaandonor kan vanaf 1 juli ook online

 

Je registreren als orgaandonor redt levens. De wet van 1 maart 2018 maakt het mogelijk om de registratie als orgaandonor ook online in orde te brengen. Maar het was nog altijd wachten op de uitvoeringsbesluiten om dit systeem effectief in werking te laten treden. In januari drong ik aan bij de minister. Vandaag kwam het goede nieuws dat een online registratie mogelijk wordt vanaf 1 juli!

 
 
 
 

In België gaan er jaarlijks nog heel wat organen van overledenen verloren omdat de naasten niet op de hoogte zijn van de wil van de overledene en daarom de artsen vragen om geen organen weg te nemen. In 2006 werd het systeem van registratie ingevoerd. Men kan zich bij de stad of gemeente uitdrukkelijk als orgaandonor laten registreren om zo eventueel ooit andere levens te redden. Nog beter zou zijn wanneer men ook van thuis uit, met enkele muisklikken,   via een online registratie dit in orde kan brengen.

In januari kreeg ik de kans om de minister te bevragen over de stand van zaken m.b.t. de online registratie van orgaandonatie en mijn bezorgdheden te uiten. De minister gaf aan dat er gewerkt werd aan een nieuwe centrale databank waar gemeentebesturen en huisartsen instemmingen of weigeringen van orgaandonatie kunnen registreren. Ook werd er een applicatie ontwikkeld om digitaal zelf online een registratie te doen.

 
 
20200118 Krantenartikel online registratie orgaandonatie.JPG
 
 

Vandaag volgde het nieuws dat iedereen die orgaandonor wil worden na overlijden, zal zich vanaf 1 juli kan registreren via het nationale gezondheidsportaal Mijngezondheid. En dat is goed nieuws! Want registraties redden levens en met een online systeem kunnen we dus alleen maar meer levens redden.


 
Annette Kelchtermans