Steunzone Limburg moet ook na 2021 blijven bestaan

 

CD&V wil dat Limburg ook na april 2021 een economische ‘steunzone’ blijft. Normaal gezien houdt de steunzone dan op te bestaan en verliest de provincie de fiscale ondersteuning voor bedrijven die jobs creëren. CD&V-Kamerlid Steven Matheï: “De Limburgse economie heeft het ontzettend zwaar te verduren. Alle zeilen moeten bijgezet worden om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan en jobs sneuvelen.”

De provincie Limburg is sinds 2015 erkend als ontwrichte zone. Bedrijven die investeren in deze steunzone genieten zo een fiscaal voordeel. Ze kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen gedurende een periode van twee jaar per arbeidsplaats die door de investering gecreëerd werd en die minimum drie jaar (voor KMO’s) en vijf jaar (voor grote ondernemingen) blijft behouden. Op 30 april 2021 houdt de steunzone op te bestaan.

De Limburgse economie is in vergelijking met de rest van Vlaanderen echter zwaar getroffen door de coronacrisis. In april waren 117.835 werknemers tijdelijk werkloos en telde de provincie 27.235 werkzoekenden. De Limburgse werkloosheid steeg op jaarbasis met 13,3%. Dat ligt boven het Vlaamse gemiddelde van 11,9%. 1 op 4 ondernemingen vreest een tweede lockdown niet te overleven. “In deze context is het ondenkbaar dat dit systeem niet verder wordt gezet,” aldus Steven Matheï.

Steven Matheï bevroeg minister De Croo over de resultaten van deze maatregel. Hieruit blijkt dat  met 353 van 637 goedgekeurde dossiers en 22.489.573,25 van de 37.512.811,91 euro (60%) aan vrijstelling  steunzone Limburg het meest gebruik maakt van de maatregel.  “Dit leverde de afgelopen jaren maar liefst 5.133 jobs op in Limburg, waarvan 2.876 in KMO’s en 2.257 in grote ondernemingen en toont aan dat de maatregel ontzettend belangrijk is voor onze provincie.”

Op 30 april 2021 houdt de steunzone op te bestaan. Het zijn de regio’s die de exacte zones afbakenen. Maar de beslissing om de wet te wijzigen om ook na 30 april de steunzone te laten voortbestaan , moet genomen worden door de Federale regering met goedkeuring van de Europese Commissie. Steven Matheï: “Het is deze economische situatie ondenkbaar dat de steunzone Limburg over een klein jaar niet meer zou bestaan. Een verlenging is absoluut noodzakelijk om jobs te blijven creëren.”

 
20200530 HBvL - ook CD&V wil Limburg langer erkennen als ontwrichte zone.jpg
 
 
Annette Kelchtermans