Giften van mondmaskers worden nu ook fiscaal ondersteund

 

Vandaag stemde de Kamer over verschillende fiscale coronamaatregelen. Eén van die maatregelen betreft een fiscaal voordeel voor giften van mondmaskers en andere medische materialen aan ziekenhuizen en erkende zorginstellingen. CD&V-Kamerlid Steven Matheï: “Met deze maatregel ondersteunen we de ziekenhuizen en en zorginstellingen en zorgen we ervoor dat wie mondmaskers en ander medisch materiaal weggeeft, van een extra kan genieten.”

 
 
20200520 mondmaskers twitter.png
 
 

Tijdens deze coronacrisis gaan particulieren zelf aan de slag om mondmaskers en ander beschermingsmateriaal te maken voor  ziekenhuizen en zorginstellingen of geven ondernemingen weg wat ze nog op voorraad hebben. Steven Matheï: “Giften in natura worden normaal gezien niet fiscaal gestimuleerd. Maar tijdens deze coronacrisis wordt er een uitzondering gemaakt.”

Ondernemingen zullen tijdelijk aanspraak kunnen maken op een aftrek van beroepskosten en op een vrijstelling van btw voor mondmaskers en andere medische goederen die ze schenken aan bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Ook voor particulieren wordt er een fiscaal voordeel ingevoerd.”, aldus Steven Matheï. “Wanneer je mondmaskers of ander medisch materiaal met een waarde van minstens 40 euro weggeeft, kan je nu via een fiscaal attest rekenen op een belastingvermindering van 45%.” Het gaat over giften aan universitaire ziekenhuizen, OCMW’s, het Rode Kruis en zorginstellingen die al erkend zijn om fiscale attesten af te leveren. “We moeten zorginstellingen in deze moeilijke tijden niet opzadelen met extra onmogelijke administratieve verplichtingen. Daarom kozen we voor de instellingen die al vertrouwd met het afleveren van fiscale attesten”, aldus Steven Matheï.

Dit tijdelijk fiscaal voordeelregime voor giften in natura geldt van 1 maart tot 30 juni 2020.

 

 

 
Annette Kelchtermans