Binnenkort ook online registreren als orgaandonor
Je registreren als orgaandonor redt levens. De wet van 1 maart 2018 maakt het mogelijk om de registratie als orgaandonor ook online in orde te brengen. Maar het is nog altijd wachten op de uitvoeringsbesluiten om dit systeem effectief in werking te laten treden. Daarom bevroeg ik minister De Block in de Commissie Gezondheid.
In België gaan er jaarlijks nog heel wat organen van overledenen verloren omdat de naasten niet op de hoogte zijn van de wil van de overledene en daarom de artsen vragen om geen organen weg te nemen. In 2006 werd het systeem van registratie ingevoerd. Men kan zich bij de stad of gemeente uitdrukkelijk als orgaandonor laten registreren om zo eventueel ooit andere levens te redden. Nog beter zou zijn wanneer men ook van thuis uit, met enkele muisklikken, via een online registratie dit in orde kan brengen.
Steven Matheï en Nico Vande Kerkhof
Nico Vande Kerkhof getuigt:
“Zelf heb ik mijn leven te danken aan de donatie van een orgaan toen ik werd geconfronteerd met een leverfalen. Ik ben dus gered door een moedige beslissing van 'iemand' 'ergens' in zeer moeilijke omstandigheden. Maar niet iedereen heeft dat geluk ... Helaas sterven er jaarlijks enkele honderden mensen omdat er niet tijdig een donororgaan gevonden wordt. Ik heb er dan ook mijn missie van gemaakt om orgaandonatie en -registratie zo goed en breed mogelijk bekend te maken. En, voor alle duidelijkheid, er is geen juiste of foute keuze in dit verhaal. Ieder heeft het volste zelfbeschikkingsrecht over zijn lichaam voor en na de dood. Wil je geen donor zijn? Even goede vrienden en alle respect voor die beslissing! Als je er tenminste over nagedacht hebt. Maar helaas gaan er jaarlijks ook heel wat perfect bruikbare organen verloren omdat nabestaanden niet weten wat te beslissen omdat de wil van de overledene niet gekend is. Er zijn in België al grote stappen gezet. Jezelf registreren om orgaandonor te zijn, kan in het gemeentehuis. Maar online kan het nog niet. In een wereld waar voor mijn belastingaangifte niet meer de deur uit moet en ik in enkele klikken eender wat uit elke uithoek van de wereld kan bestellen, moet ik dus nog steeds een halve dag vrij nemen om te gaan aangeven of ik wel of niet orgaandonor wil zijn. Het kader is er, de technologie bestaat. Maak dit eenvoudiger en bespaar heel wat kopzorgen!”
Vraag aan minister De Block
Tijdens de commissie Gezondheid kreeg ik de kans om de minister te bevragen over de stand van zaken m.b.t. de online registratie van orgaandonatie en mijn bezorgdheden te uiten. De minister gaf aan dat er nieuwe centrale databank werd ontwikkeld waar gemeentebesturen en huisartsen instemmingen of weigeringen van orgaandonatie kunnen registreren. Ook werd er een applicatie ontwikkeld om digitaal zelf online een registratie te doen. Momenteel zijn deze systemen nog niet operationeel. Het Koninklijk Besluit ligt ter ondertekening bij de Koning. Na publicatie zou de lancering van de systemen binnen de tien dagen volgen. Hopelijk kan de effectieve lancering nog de komende weken plaatsvinden zodat de gemeentebesturen hun inwoners kunnen motiveren om zich online te registreren. Want registraties redden levens en met een online systeem kunnen we dus alleen maar meer levens redden.
Eindelijk schot in de zaak!