#Project3990 - Beleidsplan voor een sterk en slim Peer met kleine en grote projecten voor de Perenaar

 
20191216 beleidsplan.JPG
 
 

Zeven thema’s, zeven speerpunten en 43 miljoen euro aan investeringen

Het College van Burgemeester en Schepenen legde het Beleidsplan 20|25 ter keuring voor aan de Gemeenteraad van 18 december. Onder de noemer ‘Project 3990, een beleidsplan voor een sterk en slim Peer’, werkt het Stadsbestuur de komende zes jaren met een budget van om en bij de 180 miljoen euro. Er staan de komende jaren voor 43 miljoen euro aan investeringen op het programma.

Het meerjarig beleidsplan dat op 18 december aan de Gemeenteraad voorgelegd wordt, is het resultaat van een proces dat begin 2019 van start ging. Aan de hand van de zogenaamde omgevingsanalyse brachten wij behoeften en maatschappelijke uitdagingen in kaart. Naast demografische gegevens, zetten cijfers over onder meer infrastructuur, mobiliteit, duurzaamheid, onderwijs, armoede, gezondheid, vrije tijd en de interne werking, het bestuur op weg bij het maken van keuzes. Bij de voorbereiding van dit Beleidsplan vroegen wij ook het ‘gedacht’ van de Perenaar. Dat gebeurde tijdens de themamomenten over mobiliteit en veiligheid, gezondheid en inclusie. Tijdens de zomermaanden gaven de Peerse buurtwerkingen hun gedacht over het leven in de dorpen en kon de Perenaar via een online bevraging zijn gedacht geven. De resultaten van deze bevragingen waren de basis voor de participatiemomenten in de dorpen in september 2019.

SLIM BEHEER VAN DE FINANCIëLE MIDDELEN

De voorbije legislatuur werd de aanvullende personenbelasting naar 8% gebracht. Dat zal ook in de periode 2020-2025 het geval zijn. Er komt dus geen belastingverhoging voor de Perenaren. De Stad Peer werkt sinds 2010 aan de afbouw van haar schuldpositie. Die oefening wordt ook de komende jaren verdergezet. Tegen eind 2025 willen wij een schuldafbouw van ruim 1,5 miljoen euro realiseren. Verder blijven wij ook de komende jaren slim besparen in de dagelijkse werking. Wij gaan voor een stabiel personeelsbeleid met verregaande projectwerking, wij zoeken naar slimme samenwerkingsverbanden en wij voeren een rationeel beleid op het vlak van onroerende goederen. En toch staat er in het nieuwe beleidsplan een stevig investeringsprogramma. Investeringen geven immers zuurstof aan de Stad en haar inwoners. Bovendien zijn investeringen goed voor de economie en de ontwikkeling van Peer. Slim investeren is een wissel op de toekomst. Dat maakt dat de Perenaar voor ruim 43 miljoen euro aan investeringen zal zien.

ZEVEN THEMA’S

Het beleidsplan is opgebouwd rond zeven thema’s. De thema’s belichten telkens een onderdeel van de dienstverlening: een klantvriendelijke netwerkstad, veiligheid, mobiliteit, wonen, ondernemen, werken en leren, beleving en vrije tijd en zorgen voor elkaar. De thema’s worden verder opgedeeld in actieplannen en acties. Met andere woorden: heel wat kleine en grote projecten voor de Perenaar. Uiteraard ook van de Perenaar want wij zetten niet alleen in op nog meer participatie, waar mogelijk gaan wij voor samenwerkingsverbanden. Dat kan gaan over samen aan een veilige schoolomgeving werken, samen aan sterke buurten werken, samenwerken in de open ruimte, samen toeristisch Peer ontdekken of samen zorgen voor elkaar.

ZEVEN SPEERPUNTEN

Het beleidsplan wordt gekruid met zeven speerpunten. Dit zijn uitdagingen die wij samen met de Perenaren aangaan. Participatie staat daarbij voorop want de Perenaar moet meedenken over en meewerken aan zijn stad. Hij krijgt daarvoor een participatiemenu en dorps- en buurtbudgetten ter beschikking. Daarnaast gaan wij voor een fietsdeal voor de Perenaar waarbij fietsinfrastructuur, vb. 50 km aan nieuwe fietspaden de komende twaalf jaren, fietscultuur en fietsfun in elkaars wiel zitten. Peer werkt aan een duurzame stad met een ambitieus klimaatbeleid. Samenwerken, onder meer in het beheer van de open ruimte, staat daarbij voorop. Wij gaan met jong en iets minder jong voor een stadscentrum dat de hotspot voor beleving is dankzij het jongerencentrum, leuke evenementen en een aantrekkelijk aanbod van handel en horeca. Wij zorgen voor dynamische dorpen en buurten. In het project dynamisch dorp zetten wij elkaar jaar een dorp in de kijker en wij voorzien daarvoor dorpsbudgetten waarmee een dorp zelf aan de slag kan. Wij gaan voor levenslang wonen in eigen stad dankzij dienstverlening en een zorgaanbod op maat en wij maken van Peer en gezonde stad met aandacht voor gezonde voeding en een gezonde lichaam en geest.

 
 
20191216 speerpunten en thema's.JPG
 
 

INVESTERINGEN

et grootste aandeel van het investeringsprogramma gaat naar fietsinfrastructuur. Met een budget van 10 miljoen euro voorzien wij in de periode 2020-2025 de aanleg van 30 km nieuwe fietspaden. Er gaat 8 miljoen euro naar mobiliteit, onder meer voor het onderhoud van het wegennet, de aanpak van zwarte punten en de realisatie van mobipunten. Daarnaast voorzien wij 5 miljoen euro voor projecten rond woonaanbod, is er 2,7 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van een nieuwe kinderopvang en investeren wij eveneens 2,7 miljoen euro in een nieuw dienstencentrum op de site Agnetendal in het hart van de stad. Voor de bouw en inrichting van het jongerencentrum op de Markt staat er 1,9 miljoen euro in het investeringsprogramma. Wij verhogen de dynamiek in de dorpen met een budget van 2,4 miljoen euro terwijl er voor de uitbouw van het stadscentrum, onder meer de renovatie van de Vesten, vergroening en een Dommelpark, 2 miljoen euro voorzien wordt. Voor de ontwikkeling van KMO-zones staat er 2,5 miljoen euro in het programma en projecten in de uitbouw van toerisme en erfgoed zijn goed voor 1,4 miljoen euro. De uitbouw van het Dommelhuis, waar landbouw en natuur elkaar vinden, is goed voor 1 miljoen euro. Binnen de samenwerkingsverbanden rond veiligheid met politie en brandweer, is er 2,3 miljoen euro aan investeringen voorzien.

 
Annette Kelchtermans